Орвието

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За виното със същото название вижте Орвието (вино).

Орвието
Orvieto
    
Герб
Orvieto panorama.jpg
Страна Флаг на Италия Италия
Регион Умбрия
Площ 281,27 km²
Население () 20 468 души
Пощенски код 05018
Орвието в Общомедия

Орвието (на италиански: Orvieto) е град и община в Централна Италия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът се намира в регион Умбрия на провинция Терни. Разположен е в долина при вливането на реките Палия и Киани. Старинната част на града е върху плосък хълм, който е изграден от вулканична пепел. На 96 км южно от Орвието е столицата Рим, а на около 50 км югоизточно от Орвието е провинциалния център Терни. Има жп гара по линията от Рим до Флоренция. Разстояния до най-близките по-големи градове: на юг до Витербо 49 км, на запад до Гросето по въздуха 110 км, но поради липса на пряк път през Сиена или Витербо е около 200 – 210 км. На север до Сиена 126 км., а до Флоренция около 180 км. На североизток до Перуджа 72 км., а до Арецо около 120 км. Население 21 043 жители от преброяването на 31 май 2008 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Орвието е град с богато историческо минало. Възникнал е на мястото на древния етруски град Волсинии Ветерес (Volsinii Veteres).

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Орвието е съхранил до забележителна степен своя средновековен външен вид. Градът съдържа многобройни сгради построени през 12-ти и 13-и век. Има много тесни улици с каменни настилки. Катедралата „Санта Мария Асунта“, образец на средновековната готическа архитектура, е построена през 1290 – 1532 г.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Интересните исторически обекти са причина основен отрасъл в икономиката на града да е туризмът. Търговски и промишлен център с богат селскостопански район. Тук се произвежда прочутото със специфичния си аромат бяло виноОрвието“.

Културни събития[редактиране | редактиране на кода]

Празникът на Орвието е на 19 март. Той е съпътстван с тържествено шествие по улиците на града, при което жителите му се обличат в автентични средновековни облекла.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]