Островът (филм, 2011)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Островът
The Island
Режисура Камен Калев
Продукция Камен Калев
Сценарий Камен Калев
В ролите Туре Линдхардт, Летисия Каста, Бойка Велкова, Руси Чанев, Михаил Мутафов, Алехандро Ходоровски
Музика Жан Пол Вал
Разпространител Waterfront Film
Премиера 10 октомври 2011
Времетраене 95 мин.
Страна България/Швеция
Език Български/Английски/Френски
Външни препратки
IMDb

Островът“ е български филм, копродукция на България и Швеция от 2011 година на режисьора Камен Калев, по сценарий на Камен Калев. Оператор е Юлиян Атанасов. Музиката във филма е композирана от Жан Пол Вал.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

"Островът" разказва историята на Данийл (Туре Линдхардт) и неговата приятелка - французойката Софи (Летисия Каста). Данийл и Софи от четири години и живеят заедно в Париж. Нищо неподозираща Софи решава да организира пътуване до България, за да изненада Данийл. Пристигайки на претъпкания плаж в Слънчев Бряг, Софи изумена научава, че това е родината на Данийл, където той не е стъпвал от двадесет години.

Данийл отвежда Софи на почти необитаем остров е Черно Море. Жегата и малцината странни обитатели на мястото започват да влияят на поведението и на двамата. Островът изкарва наяве дълбоко скритите им страхове и това поставя любовта им на изпитание.

Филмът е заснет основно на остров Света Анастасия в бургаския залив, както и в Бургас, София и Париж.

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Островът е продуциран от Waterfront Film в копродукция с Българска национална телевизия, Национален Филмов Център, Аrt Eternl, Film I Vast, и Chimney Pot.

Продуценти на филма са Камен Калев, Ангел Христанов и Фредерик Зандер. Изпълнителни продуценти са Елица Кацарска и Стела Павлова. Асоцииран продуцент Филип Тодоров.

Артистичен сътрудник е Стефан Пирьов (Източни Пиеси). Сценограф Себастиян Оргамбиде(Тетро). Островът е заснет на 35мм лента и е монтиран от Оса Мосберг(Антихрист) и Микел Нилсън (Реконструкция) в Копенхаген, Дания. Актьорите и екипът на продукцията живяха повече от месец заедно на необитаемия остров в Черно море без почти никаква връзка с външния свят.

Премиера[редактиране | редактиране на кода]

Част от снимачната площадка на ул. Св. св. Кирил и Методий в Бургас, по време на снимкиите
Част от снимачната площадка на ул. Св. св. Кирил и Методий в Бургас, по време на снимките

Островът беше селектиран и показан за първи път пред зрители по време на 64-тото издание на Кинофестивала в Кан в селекцията "Петнадесетдневката на режисьорите". Няколко месеца по - късно през месец октомври беше прожектиран официално и пред българската публика на специално инсталиран екран на сцената на Народен театър "Иван Вазов" в София.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Наградата за операторско майсторство от фестивалът "Златна Роза" 2011

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Фестивали[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]