Ото Финш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ото Финш

Ото Финш (на немски: Otto Finsch) (8 август 1839 - 31 януари 1917) немски етнолог, орнитолог и пътешественик, изследовател на Нова Гвинея.

Ранни години 1839-1872[редактиране | редактиране на кода]

Роден в град Вармбрун (сега Йеленя Гура, Силезия, Полша) в семейство на стъклар и художник. По настояване на баща си още не завършил училище на 19 години става търговец. По време на търговските си пътувания се запалва по орнитологията и това му влечение го довежда в България и Унгария, където изучава птичия свят. През 1861 получава място като асистент в Нидерландския кралски музей по естествознание в Лейден.

С посредничеството на бременския лекар и орнитолог Хартман през 1864 Финш пристига в Бремен и става уредник на естественонаучната и етноложка колекция на Бременския музей. От 1866 до 1878 изпълнява длъжността директор на новия музей по етнография в Бремен.

Експедиционна и колониална дейност 1872-1887[редактиране | редактиране на кода]

През 1872 извършва пътешествие по Северна Америка, а през 1873 - по Лапландия.

През 1876 по поръчение на Бременското географско дружество изследва зоологията на Западен Сибир, Туркестан и Северозападен Китай, като събира богат фаунистичен материал главно от басейна на река Об. По време на цялото си пребиваване в Бремен (1864-1898) е и частен учител.

През 1879-1882 извършва околосветско плаване, по време на което изследва животинския свят на Хавайските о-ви, Микронезия и североизточната част на Нова Гвинея.

След завръщането си от околосветското си пътешествие Финш разработва план за нахлуването на Германия в североизточните части на Нова Гвинея и на островите край нейните брегове. През 1884 в Германия е създаден "Консорциум за подготовка и основаване на компания за Южните морета" – организация, която е длъжна да подготви завоюването на Нова Гвинея, като сферата ѝ на действие е набелязана от Финш.

През юни 1884 Финш напуска Берлин и се отправя за Австралия. От Сидни на кораба "Самоа" се отправя към островите от архипелага Бисмарк и посещава търговската база, основана през 1881 от агентът на хамбургска фирма Годфроа Теодор Клайншмид на остров Миоко. На 11 септември 1884 корабът "Самоа" акостира в залива Астролабия недалеч от селището Бунгу. от там той се отправя на изток покрай Брега Маклай, който кръщава Земя кайзер вилхелм, а многочислените заливчета и острови (много от тях са картирани и наименувани от френски, английски и руски мореплаватели) назовава в чест на родствениците на канцлера Бисмарк и знатните особи от династията Хоенцолерн. Планините, назовани от Миклухо-Маклай Гунтова-Мана, той преименува в Ханеман, а исполинската планинска верига, простираща се далеч във вътрешността на острова – планина Бисмарк. Открива устията на реките Сепик (1300 км, втора по големина на острова) и Раму, като кръщава Сепик Императрица Августа. През юни Финш завършва изследването на североизточния бряг на гинатския остров, а през 1885-1887 изследва и картира архипелага Бисмарк. Той донася в Европа ценни зооложки и етнографски колекции, а осемгодишното му пребиваване на Нова Гвинея спомага изключително много за утвърждаването на немското колониално господство на острова. През 1885 е основана "Немската новогвинейска компания", която веднага пристъпва към "усвояване" на Земята на кайзер Вилхелм.

Последни години 1887-1917[редактиране | редактиране на кода]

През 1898 Финш напуска Бремен и отива в холандския град Лейден, където става директор на тамошния музей. През 1904 отново се връща в Германия и става ръководител на етнографския отдел на градския музей на Брауншвайг. По време на Първата световна война временно изпълнява длъжността директор на музея. През 1910 му е присъдена професорска титла.

Умира в Брауншвайг на 31 януари 1917 г.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Освен географски обекти, на негово име са кръстени няколко вида папагали Aratinga finschi, Amazona finschi, Micropsitta finschii и вид новозеландска гривеста патка Chenonetta finschi.

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

  • "Catalog der Ausstellung ethnographisher und naturwissenschaftlicher Sammlungen" (Bremen: Diercksen und Wichlein, 1877);
  • "Anthropologische Ergebnisse einer Reise in der Sudsee und dem Malayischen Archipel in den Jahren, 1879-1882" (Berlin: A. Asher & Co., 1884);
  • "Masks of Faces of Races of Men from the South Sea Islands and the Malay Archipelago, taken from Living Originals in the Years 1879-82" (Rochester, NY: Ward's Natural Sciences Establishment, 1888);
  • "Ethnologische Erfahrungen und Belegstucke aus der beschreibender Katalog einer Sammlung in K.K. Naturahistorischen Hofmuseum in Wien" (Wien: A. Holder, 1893);
  • "Die Papageien", 1867-68. / monographisch bearbeitet von Otto Finsch Leiden:Brill [1]


Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Финш, Отто“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.