Отстъпници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

В измисления свят от фентъзи-поредицата на Робърт Джордан Колелото на Времето, Отстъпниците (на английски език: Forsaken) (или Избраниците (Chosen), както те предпочитат да бъдат наричани) са тринадесет от най-силните слуги на Тъмния. Първоначално са били повече, но 12 от тях умират по време на Войната за Силата. В края на Войната всички те се срещат в Шайол Гул, когато Луз Терин Теламон и неговите Сто етаири запечатват дупката към затвора на Тъмния и Отстъпниците. Повечето отстъпници са бивши Айез Седай, но са покварени от желанието си за власт и безсмъртие.

Осемте мъже-Отстъпници са:

Петте жени-Отстъпници са:

'Новите' Отстъпници[редактиране | редактиране на кода]

По време на действието в книгите, четирима Отстъпника са били убити, след което - възкресени от Тъмния. Това са Ишамаел, Балтамел, Агинор и, вероятно, Ланфеар. Техните възкръснали форми по нищо не приличат на бившите им самоличности. Например за Циндейн се казва, че има сива коса и светли очи, докато Ланфеар е притежавала "черна" красота. По неясни причини, Циндейн не е толкова могъща, колкото е била Ланфеар. А Балтамел, мъж-Отстъпник, е възкресен в женско тяло, въпреки че Аран'гар продължава да прелива от мъжката половина на Верния извор.

Забележка: Много от имената на Отстъпниците показват влияние от юдейските, християнските и ислямските легенди за демони. Също така, никъде не е отбелязано в книгите кои са били 'новите' Отстъпници в Приказния век, но е възможно да се направят точни предположения чрез анализиране на мненията на другите Отстъпници и характерите им.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Forsaken (Wheel of Time)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
Портал В Портал Фентъзи можете да намерите още много страници за Фентъзи.