Пал Ердьош

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пал Ердьош
унгарски математик

Роден
Починал
Националност унгарска
Научна дейност
Област математика
Работил в Манчестърски университет, Принстън, Университет Пардю, Университет в Нотър Дам и други

Уебсайт Страница в IMDb
Пал Ердьош в Общомедия

Пал Ердьош (унгарски: Erdős Pál, 26 март, 1913 - 20 септември, 1996) е унгарски математик, известен с огромната си плодовитост (а също така и ексцентричност). Самостоятелно и в сътрудничество с други математици, той е автор на стотици публикации в областите на комбинаториката, теорията на графите, теорията на числата, математическия анализ, теорията на приближенията, теорията на множествата и теорията на вероятностите.

Приноси в математиката[редактиране | редактиране на кода]

Ердьош е един от най-плодовитите автори на публикации в математиката, изпреварен само от Леонард Ойлер (Ердьош има повече публикации, докато Ойлер е автор на повече страници). През кариерата си Ердьош пише около 1500 математически публикации, повечето от които със съавтори.

За него се счита, че стилът му е много повече „решаване на проблеми“ отколкото „разработване на теории“.

Число на Ердьош[редактиране | редактиране на кода]

Заради многобройните му публикации, приятели на Ердьош измислят така нареченото Число на Ердьош. Това е ранг, който се дава на математик за съавторство с Ердьош, или с човек, който от своя страна има съавторство с Ердьош. На самият Ердьош се приписва ранг 0, всеки, който има обща публикация с него получава 1, всеки, който е съавтор с човек с ранг 1, получава ранг 2, и т.н. Изчислено е че около 90% от активните математици по света имат число на Ердьош по-малко от 8.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за