Пал Ердьош

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пал Ердьош
унгарски математик

Роден
Починал
Националност унгарска
Научна дейност
Област математика
Работил в Манчестърски университет, Принстън, Университет Пардю, Университет в Нотър Дам и други

Уебсайт Страница в IMDb
Пал Ердьош в Общомедия

Пал Ердьош (на унгарски: Erdős Pál, 26 март, 1913 – 20 септември, 1996) е унгарски математик, известен с огромната си плодовитост (а също така и ексцентричност). Самостоятелно и в сътрудничество с други математици, той е автор на стотици публикации в областите на комбинаториката, теорията на графите, теорията на числата, математическия анализ, теорията на приближенията, теорията на множествата и теорията на вероятностите

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пал Ердьош е роден на 26 март 1913 г. в Будапеща, тогава част от Австро-унгарската империя. Той е единственото оцеляло дете на Анна и Лайос Ердьош. И двамата му родители са еврейски учители по математика. Образоването си той получил от родителите си. Пал има много близка връзка с майка си и дори делял с нея легло, докато не напуснал дома си, за да отиде в колеж. На крехката си възраст от 21 години, той е награден от Будапещенския университет. По голяма част от семейството му умират, заради произхода си, но неговата майка успява да оцелее, защото се крие. Тя заминава за Америка и работи в Принстън.

През 1996 г. на 83 години, умира от сърдечен удар. Пал никога не се оженва и няма деца. Погребан е до майка си и до баща си в Будапеща. Има документален филм за живота му.

Приноси в математиката[редактиране | редактиране на кода]

Ердьош е един от най-плодовитите автори на публикации в математиката, изпреварен само от Леонард Ойлер (Ердьош има повече публикации, докато Ойлер е автор на повече страници). През кариерата си Ердьош пише около 1500 математически публикации, повечето от които със съавтори.

За него се счита, че стилът му е много повече „решаване на проблеми“ отколкото „разработване на теории“.

Число на Ердьош[редактиране | редактиране на кода]

Заради многобройните му публикации, приятели на Ердьош измислят така нареченото Число на Ердьош. Това е ранг, който се дава на математик за съавторство с Ердьош, или с човек, който от своя страна има съавторство с Ердьош. На самият Ердьош се приписва ранг 0, всеки, който има обща публикация с него получава 1, всеки, който е съавтор с човек с ранг 1, получава ранг 2, и т.н. Изчислено е че около 90% от активните математици по света имат число на Ердьош по-малко от 8.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]