Парацелз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Парацелз
Philippus Aureolus Teophrastus Bombastus von Hohenheim
швейцарски лекар

Роден
Починал
Националност Флаг на Швейцария Швейцария
Философия
Регион Западна философия
Епоха Ренесансова философия
Школа Ренесансов хуманизъм
Парацелз в Общомедия

Филип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм (Philippus Aureolus Teophrastus Bombastus von Hohenheim), по-известен като Парацелз (латински: Paracelsus), е швейцарски лекар, учен, алхимик, астролог и философ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 10 ноември (или 17 декември) 1493 г. в Айнзиделн, Швейцария. Професор в Базелския университет (1527 – 1528 г.). Първите си уроци по медицина и естествознание получава от баща си, който също е бил лекар. Посещава части уроци, паралелно с училището в абатството "Св. Павел". На 16 години започва да учи медицина в Базелския университет. А още на 22 години защитава докторат във Ферара. Впоследствие пътува много, работи и като военен хирург. Спечелва си омразата на другите лекари с нескритото саркастично отношение към техните методи.

Той се бори против схоластиката и се стреми да постави медицината на научни основи като приема, че всички процеси в организма са химически. Може да се приема за баща на научното изследване, тъй като открито се противопоставя на използването в медицината само на стари текстове и учебни пособия, като заявява, че всеки проблем трябва да бъде изследван. Той е първият медик, който споделя мнение, че някои физиологични болести се дължат на психологически причини. Създава токсикологията, ятрохимията и ново учение за лекарствата, чието действие той смята не за универсално, а за специфично. Въпреки правилните насоки, които дава за развитието на медицината, Парацелз остава под влиянието на алхимията и свързаната с нея средновековна мистика. Той е привърженик на Коперник, Леонардо да Винчи, Мартин Лутер. Свързан е с появата на класическото розенкройцерство, като най-малкото е имал лична връзка и с митичния образ на Християн Розенкройц, а според някои те са една и съща личност.

През XVI век получава водород, като действал на желязо със сярна киселина.

Идеи[редактиране | редактиране на кода]

Негова е сентенцията:

Не трови отровата, а дозата.

Той казва:

Всички вещества са отровни. Няма такива, които не са. Само дозата разграничава отровата от лекарството.

Този цитат може да се прочете в предговора на всички учебници по токсикология и фармация.

По отношение на алхимията той заявява: "Мнозина казват, че Алхимията е за създаване на злато и сребро. За мен нейната цел не е това, а да разбере каква сила и власт се съдържа във веществата."

В своите философско-мистични изследвания Парацелз достига до идеята за наличието на две светлини, които биха могли да просветлят човешкото съзнание. Първата е светлината на природата, която помага на човек да разсъждава и изследва законите, но същевременно води до неговото психично закостеняване. Втората светлина е Божествената, която дарява истинско просветление, но само като резултат от доброволно и напълно осъзнато отричане от природната светлина. По неговите думи: "пилеем времето си с външни и преходни неща, а сме заспали по отношение на истинското вътре в нас."

"Човекът е микрокосмос, или малък свят, защото той е екстракт от всички звезди и планети и от цялата небесна твърд, от земята и елементите; и така той е тяхна квинтесенция."

Умира на 24 септември 1541 г. в Залцбург на 47-годишна възраст.