Педро Луис де Борха

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Педро Луис де Борха
Гонфалониер на Цъкрвата, Генерален капитан на Църквата
Роден
1432 г.
Починал
Семейство
РодБорджия
БащаХофрé Гил де Борха и Ескривà
МайкаИсабел де Борха и Каванилес
Братя/сестрипапа Александър VI
Децаняма

Педро Луис де Борха (на испански: Pedro Luis de Borja; на италиански: Pier Luigi Borgia, Пиер Луиджи Борджa; * 1432, Хатива, Кралство Валенсия; † 26 септември 1458, Чивитавекия), известен като Дон Педро Луис, e представител на династията Борджия, по-малък брат на кардинал Родриго Борджия и племенник на кардинал Алонсо де Борха, който става папа през 1455 г. под името Каликст III.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Той е син на Хофрé Гил де Борха и Ескривà, известен и като Хофрé Лансол и Ескривà (* 1390, † 1437), испански благородник, и на Исабел де Борха и Каванилес (* 1390, † 1468).

Има един братː

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки факта, че Педро Луис де Борха не е свещеник, малко след избирането на чичо му Алонсо де Борха за нов папа той получава редица длъжности и титли. През пролетта на 1456 г. е назначен за генерален капитан на Църквата и кастелан на замъка Сант Анджело. През есента на същата година той става управител на градовете Терни, Нарни, Тоди, Риети, Орвието, Сполето, Фолиньо, Ночера, Асизи, Амелия, Чивита Кастелана и Непи. В началото на 1457 г. получава поста управител на провинциите на Папската държава и на Тоскана. По същото време по-големият му брат Родриго Борджия става кардинал дякон, главнокомандващ на папските сили и вицеканцлер на Светата римска църква, а братовчед му Луис Хуан дел Мила и де Борха става член на Съвета на кардиналите.

Това бързо издигане на младите роднини на папата, испанецът Каликст III, е критикувано от много стари кардинали (например Доменико Капраника) и опозицията от римското население, доста ксенофобски настроено. Семейство Орсини се противопоставя на възхода на Борджиите. Тяхната враждебност към Борджиите нараства, когато Педро Луис де Борха е изпратен от папата да възстанови властта на Църквата над някои крепости, принадлежащи на Дом Орсини. На 19 август 1457 г. Педро е назначен за префект на Рим. В опозиция на Орсини Каликст III се сближава с Дом Колона, врагове на Орсини. Проектът за брак на Педро Луис де Борха с представителка на Колона никога не е реализиран.

Дон Педро Луис де Борха е мразен от римляните и почти всичките роднини и съюзници на папа Каликст III са наричани „каталанци“ поради своя испански произход. На 6 август 1458 г., в деня на смъртта на чичо му Каликст III, той трябва да бяга от Рим, където избухва бунт срещу „каталанците“. 26-годишният Педро умира на път към Чивитавекия, изоставен от почти всички свои другари.

Да не се бърка с кардинал Педро Луис де Борха Лансол де Романи (1472-1511) или с Пиер Луиджи Борджия (1460-1491), син на Родриго Борджия (папа Александър VI).

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Pedro Luis de Borja в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​