Перперек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Перперек
Общи данни
Население781 души[1] (15 март 2024 г.)
117 души/km²
Землище6,651 km²
Надм. височина248 m
Пощ. код6673
Тел. код03626
МПС кодК
ЕКАТТЕ55885
Администрация
ДържаваБългария
ОбластКърджали
Община
   кмет
Кърджали
Ерол Мюмюн
(ДПС; 2023)
Перперек в Общомедия

Перперек е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Перперек се намира в планински район.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Училището в село Перперек е открито в 1927 година с 22 ученици и три отделения. Първоначално то се е помещавало в джамията без никакви помагала и пособия. След време училището се премества в къщата на Христо Петков.

Първата учителка е Христина Кузманова Зидарова от град Търговище. Тя е работила 3 години, а след нея Иван Лисев – една година.

За кмет на общината в село Перперек идва Люлински. По негово време започнали строежа на ново училище, което било наречено „Паисий Хилендарски“. В него се учат ученици от първи до четвърти клас. По това време учител е Никола Керанов от село Гъбарево. След него тук работят учителите Деша Трифонова, Стефан Точев, Пенка Шереметева, Руска Серджиева, а от 1952 година Василка с четири слети класа и Тасим Рашидов с ученици турчета.

През 1960 година се сливат турското и българското училище в две паралелки с по два слети класа. През 1967 година се открива още една паралелка и занималня. Назначени са още две учителки Лиляна Тончева и Костадинка Ангелова.

През 1968 година се построява нова сграда, а на 21 август 1969 година училището е напълно завършено. Носи името „Георги Димитров“. Новото училище е основно и приема 300 ученика от района на с. Перперек от първи до осми клас, които се обучават и възпитават от 16 учители.

Открит е пансион за 30 ученици от село Майсторово и село Кокиче. За първи директор на основното училище е назначен Мильо Тончев от град Пловдив.

През учебната 1991 / 1992 година училището се преименува в основно училище „Паисий Хилендарски“.

От 1994 година директор на училището е господин Недялко Петков.

По повод 70 години просветна дейност в село Перперек на 10 май 1997 година училището отпразнува своя юбилей с богата литературно-музикална програма. На тържеството присъстваха: кмета на община Кърджали – господин Румен Димитров, началника на отдел „Образование“, представители на местната власт, на РИО Кърджали, на синдикални организации, бивши директори, учители, много бивши възпитаници на учебното заведение. Събитието бе отразено в местния вестник „Нов живот“.

На 10 май 2002 година ОУ „Паисий Хилендарски“ отбеляза и 75-годишния си юбилей. За тържеството бяха дошли много представители на общината, образованието, културата, спорта, бивши директори и учители работили в същото училище. Много от тях поднесоха своите поздравления и пожелания. Изнесена бе и богата музикална програма. Голямото събитие бе известено във вестник „Репортер“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]