Скалище

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Скалище
Общи данни
Население350 души[1] (15 декември 2023 г.)
81,7 души/km²
Землище4,291 km²
Надм. височина282 m
Пощ. код6652
Тел. код03625
МПС кодК
ЕКАТТЕ66740
Администрация
ДържаваБългария
ОбластКърджали
Община
   кмет
Кърджали
Ерол Мюмюн
(ДПС; 2023)

Скалище е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Скалище се намира в Източни Родопи на десетина километра от Кърджали

История[редактиране | редактиране на кода]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В село Скалище се разказват множество легенди сред местните селяни за срещи с призраци.

Историята за странните духове и призрачната сватба може да се чуят във всяка къща в селото. Случващото се в Скалище може да се приеме и като местно суеверие, но откритията на археолозите поднасят истинска изненада. Под повърхността на „прокълнатото място“ се крие средновековно село.

„Районът край Скалище е проучван от колегата Иван Балкански – разказва Даниела Коджаманова, уредник в Историческия музей. – Точно срещу останките от воденица, на левия бряг на реката, е локализирано средновековно селище. Направени са разкопки на църква от XII-XIV век и некропол около нея. Селото е свързано с близката крепост Мнеакос. Това е най-голямата средновековна крепост в Родопите. От византийските източници знаем, че в нея е бил разположен основният гарнизон на областта Ахридос. Край Скалище селището е локализирано, има следи от сгради, има много средновековна керамика.

То е изживяло своя разцвет след началото на XIII век, когато е основана средновековната тема (област) Ахридос като самостоятелна административна единица“, разказва Даниела Коджаманова.

Останките от селото не личат, зидовете на църквата са скрити от къпини, а хората от Скалище не са и чували за археологическите разкопки на Шайтан кая. Но продължават да разказват, че там и сега се появяват странни призраци.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]