Лисиците

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лисиците
Общи данни
Население30 души[1] (15 декември 2023 г.)
2,96 души/km²
Землище10,176 km²
Надм. височина232 m
Пощ. код6645
Тел. код0361
МПС кодК
ЕКАТТЕ43856
Администрация
ДържаваБългария
ОбластКърджали
Община
   кмет
Кърджали
Ерол Мюмюн
(ДПС; 2023)
Кметство
   кмет
Широко поле
Себахтин Касим
(ДПС)

Лисиците е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Лисиците се намира в планински район, на брега на река Арда.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Тракийската крепост се намира на 100 метра южно от село Лисиците, на около 15 км югоизточно от Кърджали. В близост се намира и митичната местност Дамбалъ.

Правени са малко археологически проучвания през 70-те години, на повърхността са били намерени много фрагменти от различни по големина и дебелина глинени съдове. Крепостта датира от IV – I век пр.н.е. Тя заема билото на продълговатия връх, наречен „Чит кая“ (Зит камък). По отвесните скали от южната страна на крепостта, се забелязват издълбани от човешка ръка скални елипсовидни и трапецовидни ниши. Те са разположени в три реда, на различни интервали една от друга има приблизително 50 ниши. Източната, северната и западната част на крепостта са полегати. Най-проходимата е северната каменна стена. От нея са останали само камъни, натрупани на отделни купчини в дъга. Вероятно е била строена, като са били натрупани камъни един върху друг, без да има спойващ разтвор между тях.

В подножието на скалата, където се събират реките Върбица и Арда има еднокамерна, полусферична гробница, която е издълбана в масивна скала. Погледната отвътре тя има форма на неправилна полусфера, с почти равно елипсовидно дъно. Под скалистия връх между реките и селото има следи от тракийско селище, където са намерени две надгробни могили и няколко разрушени гроба от същия период.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]