Петко Зидаров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петко Зидаров
български революционер

Роден
Починал

Петко Димитров Зидаров, известен като Хашлака[1], е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Зидаров е роден в тракийското село Цикнихор в 1874 година.[2] Учи в родното си село. След сбиване, нападнат от четирима турци през 1897 г., преминава границата и идва в България. Скита се във Варненско и работи на непостоянна работа. През 1901 г. научава, че във Варна се провежда военно обучение и подготовка на четници в която се включва и той. В началото на януари 1903 г. идва в Бургас. След два дни престой, заминава за Аланкайряк (Ясна поляна), където се сформира чета. Влиза във ВМОРО и последователно е четник при Михаил Герджиков, Кръстьо Българията, а по-късно е подвойвода на Цено Куртев. На конгреса на Петрова нива Зидаров е включен в четвърти въстанически участък и е зачислен към четата на Цено Куртев.[3] През Илинденско-Преображенското въстание в 1903 година участва в нападенията срещу Маджура, Инеада и Ахтопол. Един от участниците в опита за атентат на жп линията Синекли-Черзекьой.[4]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николов, Борис. ВМОРО – псевдоними и шифри 1893-1934, Звезди, 1999, стр.100
  2. Според Борис Николов в 1879 година.
  3. Тракийско дружество „Антим Първи“
  4. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 59.
     Портал „Македония“         Портал „Македония