Пирги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Пирги.

Фрагмент от митологична сцена от района на храм „А“ в Пирги - средата на 5 в. пр.н.е.

Пирги (дн. Санта Севера) е древно етруско селище, антично пристанище в централна Италия, разположено на 13 км северозападно от град Цере.[1] Градът достига най-голям разцвет през 7 век пр.н.е. В 384 г. пр.н.е. е разрушен от Дионис I от Сиракуза, а после изпада в зависимост от Цере, макар да не е ясно дали е служил само за негово пристанище - Алзиум е разположен на около 8 км на юг. По-късно римляните основават тук колония, която се споменава за първи път през 191 пр.н.е. Колонията осигурява риба за Рим и е предпочитано място за лятна почивка, също както и Пуникум (дн. Санта Маринела), разположен на 8 км на северозапад, където са намерени много останки от вили. И двете селища са разположени на крайбрежния път Виа Аурелия.

Името на Пирги е от гръцки произход. През 1957 г. започват археологически разкопки на района, намерени са различни съоръжения, сред които храм и свещен път между Пирги и Цере (дн. Черветери),[1] както и останки от многоъгълните камъни на стените на града, направени от варовик и пясъчник. Стените са обхващали правоъгълна площ с около 200 м ширина и най-малко 220 м дължина. Северозападният край най-вероятно е разрушен от морето. Храмът на Левкотея (строителството е приписвано на пеласгите) е споменат от Страбон в неговата „География“:

И Пирги има храм на Ейлетюя, основан от пеласгите; някога е бил богат, но е бил ограбен от Дионисий, тирания на сицилийците по време на неговата експедиция към Кюрнос. А от Пирги до Остия разстоянието е двеста и шестдесет стадия...

— Страбон. География кн.5-2

През 1964 г. са открити и известните златни плочки от Пирги, с паралелен текст на етруски и финикийски, посветени на богинята Астарта, което доказва финикийско присъствие на територията на етруските.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

PD-icon.svg Тази статия включва текст от Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, която днес е обществено достояние.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Pyrgi“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.