Пирги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Пирги.

Фрагмент от митологична сцена от района на храм „А“ в Пирги - средата на 5 в. пр.н.е.

Пирги (дн. Санта Севера) е древно етруско селище, антично пристанище в централна Италия, разположено на 13 км северозападно от град Цере.[1] Градът достига най-голям разцвет през 7 век пр.н.е. В 384 г. пр.н.е. е разрушен от Дионис I от Сиракуза, а после изпада в зависимост от Цере, макар да не е ясно дали е служил само за негово пристанище - Алзиум е разположен на около 8 км на юг. По-късно римляните основават тук колония, която се споменава за първи път през 191 пр.н.е. Колонията осигурява риба за Рим и е предпочитано място за лятна почивка, също както и Пуникум (дн. Санта Маринела), разположен на 8 км на северозапад, където са намерени много останки от вили. И двете селища са разположени на крайбрежния път Виа Аурелия.

Името на Пирги е от гръцки произход. През 1957 г. започват археологически разкопки на района, намерени са различни съоръжения, сред които храм и свещен път между Пирги и Цере (дн. Черветери),[1] както и останки от многоъгълните камъни на стените на града, направени от варовик и пясъчник. Стените са обхващали правоъгълна площ с около 200 м ширина и най-малко 220 м дължина. Северозападният край най-вероятно е разрушен от морето. Храмът на Левкотея (строителството е приписвано на пеласгите) е споменат от Страбон в неговата „География“:

И Пирги има храм на Ейлетюя, основан от пеласгите; някога е бил богат, но е бил ограбен от Дионисий, тирания на сицилийците по време на неговата експедиция към Кюрнос. А от Пирги до Остия разстоянието е двеста и шестдесет стадия...

— Страбон. География кн.5-2

През 1964 г. са открити и известните златни плочки от Пирги, с паралелен текст на етруски и финикийски, посветени на богинята Астарта, което доказва финикийско присъствие на територията на етруските.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

PD-icon.svg Тази статия включва текст от Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, която днес е обществено достояние.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Pyrgi“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.