Пиренеи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пиринеи)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пиренеи
Връх Ането – близо до него се намира единственият в Пиренеите и Испания ледник. 42°40′ с. ш. 1°00′ и. д. / 42.666667° с. ш. 1° и. д. Координати: 42°40′ с. ш. 1°00′ и. д. / 42.666667° с. ш. 1° и. д. 42.666667, 1
Връх Ането – близо до него се намира единственият в Пиренеите и Испания ледник. 42°40′ с. ш. 1°00′ и. д. / 42.666667° с. ш. 1° и. д.
Общи данни
Местоположение Франция, Испания, Андора
Най-висок връх Ането
Надм. височина 3404 m
Пиренеи в Общомедия
Каньон в националния парк „Ордеса“. В дъното се вижда т. нар. Процеп на Роланд (на испански: Brecha de Rolando), отвъд който е Франция.

Пиренеите (на испански: Pirineos; на френски: Pyrénées; на каталонски: Pirineus; на окситански: Pirenèus; на арагонски: Perinés; на баски: Pirinioak) са планинска верига в Югозападна Европа,[1] чието бѝло формира естествена граница между Испания и Франция. Малката държава Андора е разположена изцяло в Пиренеите. Около 2/3 от територията на планината се намират на територията на Испания.

Разделя Пиренейски полуостров от Франция и има дължина около 430 km от Атлантическия океан до Средиземно море. На север преминава в Аквитанската равнина и Лангедокската низина. Най-високата точка е връх Ането (3404 m) в автономния регион Арагон.

Пиренеите са планина с богата флора и фауна. От животинския свят са срещат кафява мечка, благороден елен, брадат лешояд, скален орел. Само в испанската част се срещат още вълк, испански рис, генета, ендемичният испански ибекс. Пиренеите се отличават и с много ендемични растителни и животински видове. За да се защити това природно богатство, са създадени националните паркове Ордеса и Аигуистортес в Испания и Пиренѐ във Франция.

В Пиренеите има множество водопади, над 1000 ледникови езера, добре изразени каньони (в Испания), много пещери, по-известни от които са Нио и Гарга във Франция. Съществуват и голям брой горещи минерални извори.

Архитектурата се характеризира главно с типични пиренейски църкви в романски стил. Църквите в долината Бои в Каталония са обявени за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, както и националните паркове „Ордеса“ и „Пирене“. В Пиренеите се намират и най-големите испански зимни курорти.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]