Питър Скайни Огдън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Питър Скайни Огден

Питър Скайни Огдън [на английски Peter Skene (или Skeene) Ogden] 12 февруари 1790 (по други данни 1793) – 27 септември 1854] канадски търговец на кожи, пътешественик, изследовател на днешната канадска провинция Британска Колумбия и американските щати Орегон, Вашингтон, Невада, Калифорния, Юта, Айдахо и Уайоминг.

Роден в семейството на главния съдия на Квебек. През 1809 г. постъпва на работа в Северозападната компания търгуваща с ценни животински кожи, като районът му на действие е територията на днешната канадска провинция Саскачеван. През 1816 г. е обвинен в убийство на индиански вожд и за да избегне затвора компанията е принудена да го премести в най-западните неизследвани все още части на континента. Там Огдън продължава съвестно да се труди за компанията и през 1823 г. е назначен за главен „прекупвач“ на кожи.

От 1824 до 1830 г. с цел разширяване на територията на изкупуване на кожи Огдън предприема няколко похода в днешните западни американски шати Орегон, Вашингтон, Невада, Калифорния, Юта, Айдахо и Уайоминг, където извършва няколко важни открития.

През 1824 – 1825 г. изследва долния басейн на река Колумбия и южната част на Колумбийското плато.

През 1825 – 1826 г. изследва реките Джон Дей и Дешут (леви притоци на Колумбия) до изворните им области. На 43º с.ш. открива източната част на обширната пустинна безотточна котловина – Басейн Харни, и в него – солените езера Малур и Харни. Открива и западната част на котловината Хай Дезерт (Горна пустиня) и Лоу Дезерт (Долна пустиня). Още по-на юг, на около 42º – 40º с.ш. слага началото на откриването на губущата се в солончаците река Огдън (Хумболд).

През 1826 – 1827 г. на запад от пустинната котловина открива езерото Кламат и река Кламат, която извира от източната част на Каскадните планини, пресича ги от североизток на югодапад (на 42º с.ш.), заобикаля от север масива Кламат и се влива в Тихия океан.

През 1828 – 1829 г. проучва Голямото солено езеро и изтичащата от него река Вебер, прекосява Басейна Харни в Невада, пресича планината Сиера Невада и достига до брега на Тихия океан при Калифорнийския залив.

В последното си пътуване през 1830 г. достига на север до Аляска и основава Форт Симпсън.

След пътуванията си Огдън се установява във форт Ванкувър (сега град Ванкувър) като продължава да бъде главен „прекупвач“ на кожи. През 1847 г. се „пенсионира“ и се оттегля в днешното градче Орегон Сити в щата Орегон с няколкото си индиански жени и пише мемоари, които са издадени посмъртно през 1855 г.

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Peter Skene Ogden“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.