Подиум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Подиум с победителя и неговите подгласници, в състезанието за Голямата награда на САЩ от Формула 1, 2007 година.

Подиум е платформа, която се използва за повдигането на нещо на определено разстояние над околността. В архитектурата, сграда може също да бъде поставена на голям подиум.

Подиум също може да бъде използван за повдигане на хора, например на диригент на оркестър, който стои на подиум, за обществени събития, митинги и за извишаване на говорители.

Един общ вид на подиума се използва за награждаване на медалисти в спортни събития като олимпийски игри. при награждаването на победителите в спортни събития, се използва подиум на три нива, като на най-високото място в центъра се качва златния медалист, на малко по-ниското е носителят на сребърен медал, а на ай-ниското е бронзовия призьор.

Подобни подиуми се използват и в моторните спортове (например Формула 1, Индикар, НАСКАР), където първите трима, завършили състезанието получат своите трофеи. Забележителен изключения са мястото за награждаването на победителите в Голяма награда на Монако и Инди 500, където награждаването става директно на пистата.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]