Позлатена епоха

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Господарите на Сената“, карикатура на Джоузеф Кеплер от 1889, представяща ръководителите на тръстовете като огромни торби с пари, надвиснали над дребните сенатори

Позлатената епоха (на английски: Gilded Age) е период в американската история, обхващаш средата на 19 – началото на 20 век (Първата световна война). Името си епохата е получила от романа на Марк Твен и Чарлз Уорнър „Позлатената епоха: Разказ за съвремието“ („The Gilded Age: A Tale of Today“ – Mark Twain, Charles Dudley Warner)[1] от 1873 г. Това е време на бурно икономическо развитие и забогатяване, но и засилващо неравноправие, като диференциацията между богати и бедни става отчетлива. САЩ става водеща по обем на промишлената продукция и доход на глава от населението към 1890 г., но това само засилва социалните и икономически проблеми, които сякаш остават скрити под тънко златно фолио.

Според Марк Твен това е време, в което политиката е движена от машинации и корупция, а икономиката – от спекулация и други нечестни бизнес практики.[2] Това е времето, в което промишлеността се обединява в крупни тръстове, а хората на върха им стават първите милионери, печелейки за сметка на заплащането на работниците. Такива бизнесмени са Джон Рокфелер, Андрю Карнеги и Джон Пирпонт Морган, които благодарение на богатството си разполагат с власт, често по-голяма от официалната.[3] Богатите фамилии демонстрират богатството си, създавайки първите имения (скромно наречени cottages) в Нюпорт, Роуд Айлънд, станали символ на Позлатената епоха, обзаведени с изящна мебелировка и произведения на изкуството.

Имението „The Breakers“ на семейство Вандербилт в Нюпорт има 70 стаи, построено е върху 13 акра до океана през 1893 г.[4]

Просперитетът на западния свят има различно наименование и значение. Докато за САЩ и Германия, Позлатената епоха означава преди всичко икономическо развитие, Бел Епок във Франция е повече разцвет на културата и изкуството, а Викторианската епоха във Великобритания е период на колониална експанзия, като британската империя обхваща над една четвърт от сушата и населението на Земята.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „The Gilded Age: A Tale of Today“
  2. Alan Trachtenberg, The Incorporation of America: Culture and Society in the Gilded Age (2007)
  3. Nevins, Allan. John D. Rockefeller: The Heroic Age of American Enterprise. Scribner's, 1940.
  4. Preservation Society of Newport County Opens Controversial Breakers Welcome Center