Пойенари (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Замък Пойенари
Poienari in Romania castle of Vlad Tepes.jpg
Местоположение в Căpățânenii Ungureni
Информация
Страна Флаг на Румъния Румъния
Териториална единица Окръг Арджеш
Местоположение край с. Арефу
Архитектурен стил готика
Време на основаване 13 век
Известни обитатели Влад Цепеш
Съвременно състояние развалини
Замък Пойенари в Общомедия

Замъкът Пойенари, също така известен като Пойенарска крепост (Cetatea Poenari) е разрушен замък на територията на Румъния, окръг Арджеш, близо до с. Къпъцънени Пъмътени в община Арефу, върху каньон, създаден от река Арджеш, близо до Фъгърашките планини. Намира се на скала отдясно на Трансфъгърашкото шосе, което пробива път през планините. Пойенарският замък е едно от най-обитаваните от духове места на света.

Построен е в началото на 13 век от влашките владетели. Около 14 век той е основната крепост на династията Басараб. През следващите десетилетия замъкът няколко пъти сменя притежателите си, но накрая е изоставен и пада.

През 15 век Влад Цепеш разбира стратегическия потенциал на замъка и го реставрира и укрепва, след което го прави една от най-важните си крепости.

Въпреки че замъкът е използван много години след смъртта на Влад през 1476 г., в началото на 16 век е изоставен и пада отново през 17 век. Поради мащаба и местоположението си, замъкът се опира дори и на силите на природата. Накрая, през 1888 г., свлачище изпраща част от замъка в реката долу. Днес той е донякъде възстановен и стените и кулата му стоят и до днес.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]