Поклонение на маговете (Цезаре да Сесто)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Поклонение на маговете
SestoAdor.jpg
Цезаре да Сесто
Година 15161519 г.
Техника маслени бои върху дърво
Размери 330 см
Изложена Музей Каподимонте, Неапол, Италия

„Поклонение на маговете“ (на италиански: Adorazione dei Magi) е картина рисувана през 15161518 години от италианския художник Цезаре да Сесто, използвана техника маслени бои върху платно високо 330 см., изложена в зала 70 на Музей Каподимонте, Неапол.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината е поръчана за олтара на църквата „Сан Никколо деи Джентилуомини“ и изпълнена от ломбардския художник Цезаре да Сесто, по време на престоя му в Месина. По време на забраната на Йезуитски орден, картината става собственост на Бурбоните и бива пренесена в Неапол, по – късно изложена в Музей Каподимонте.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Пред класическата разрушена архитектура, характерна за кризата на езичеството, се извършва сцената на преклонение на маговете, с разположено в центъра на Светото семейство, оградено от две групи фигури отдясно и отляво, както и процесията от пристигащи хора, движещи се по скалист, стръмен път, който се спуска от скалата вляво.

Работата на художника съчетава значителни стилове, открити тогава в Италия. Като нюанси от стила на Леонардо, видими в групата на Мадоната с детето и в различни глави на старци, като Ломбарден натурализъм, видим в архитектурата, като и новостите на римския класицизъм на Микеланджело и Рафаел, видими особено в групата на тънките млади мъже отдясно, хванати в изкривени пози и с подчертана мускулатура.

Картината има забележително влияние върху художниците от южната част на Италия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Pierluigi De Vecchi ed Elda Cerchiari, I tempi dell'arte, volume 2, Bompiani, Milano 1999. ISBN 88-451-7212-0

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Adorazione dei Magi (Cesare da Sesto)“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.