Поклонение на влъхвите (Чезаре да Сесто)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Поклонение на влъхвите
ХудожникЧезаре да Сесто
Година15161519 г.
Техникамаслени бои върху дърво
Размери326 × 270 cm
ИзложенаНационален музей „Каподимонте“, Неапол, Италия
Поклонение на влъхвите в Общомедия

„Поклонение на влъхвите“ (на италиански: Adorazione dei Magi) е картина на италианския художник Чезаре да Сесто от 15161518 г. Картината (326×270 cm) е изложена в Зала 70 на Национален музей „Каподимонте“, Неапол. Използваната техника е маслени бои върху платно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината е поръчана на ломбардския художник Чезаре да Сесто от Конгрегацията на Св. Никола на благородниците за олтара на църквата им по време на неговип престой в Месина.

След разпускането в края на 18 век, което засяга Йезуитския орден, платното влиза в колекциите на Бурбоните, пренесено е в Неапол и е изложено в Галерията на Дворец „Каподимонте“. По-късно е в Кралския музей в стария Палацо дели Студи (днешно седалище Национален археологически музей на Неапол).

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Пред класическа сграда в руини – типична препратка към кризата на езичеството се извършва сцената на преклонението на влъхвите. Със съзнанието за развитието в района на Флоренция, привнесено в Милано от самия Леонардо да Винчи, чийто последовател е Чезаре, сцената е представена със Светото семейство в центъра, оградено от две групи фигури – отдясно и отляво, и с процесия, пристигаща от дълбините, през стръмен и скалист път, който се спуска от скалата вляво.

Творбата обединява забележителни стимули, присъстващи в Италия по онова време: нюансите на Леонардо, видими в групата на Мадоната с Младенеца и в различните глави на старци, ломбардският натурализъм, античното (в архитектура) и прото-маниеристичните иновации на Римския класицизъм от Микеланджело и Рафаело (които Чезаре вижда директно в Рим, когато е на служба при папа Юлий II), най-вече в групата стройни млади мъже вдясно, уловени в сгърчени пози и с подчертана мускулатура.

Творбата оказва значително влияние върху художниците от Южна Италия.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Pierluigi De Vecchi ed Elda Cerchiari, I tempi dell'arte, volume 2, Bompiani, Milano 1999. ISBN 88-451-7212-0
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Adorazione dei Magi (Cesare da Sesto) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​