Понте Сан Пиетро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Понте Сан Пиетро
Ponte San Pietro
Италия
45.6978° с. ш. 9.5881° и. д.
Понте Сан Пиетро
Ломбардия
45.6978° с. ш. 9.5881° и. д.
Понте Сан Пиетро
Страна Италия
РегионЛомбардия
ПровинцияБергамо
Площ4,59 km²
Надм. височина224 m
Население11 722[1] души (2023)
Пощенски код24036
Телефонен код035
МПС кодBG
Официален сайтwww.comune.pontesanpietro.bg.it
Понте Сан Пиетро в Общомедия

По̀нте Сан Пиѐтро (на италиански: Ponte San Pietro, на източноломбардски: Put San Piero, Пут Сан Пиеро) е град и община в провинция Бергамо, регион Ломбардия, Северна Италия. Разположен е на 224 m надморска височина. Населението на общината е 11 722 души (към 1 януари 2023 г.[2]), от които 2154 чужди граждани, сред които и 4 български.[3]

Физическа география[редактиране | редактиране на кода]

Местоположение на община Понте Сан Пиетро в провинция Бергамо

Понте Сан Пиетро се намира на брега на река Брембо, която разделя града на две отделни части. Разположен на около 7 километра западно от град Бергамо, той се смята за първият град, идвайки от Бергамо в Изола – географска област, включваща 21 общини и ограничена от водите на двете главни реки, Ада и Брембо, и от ясното разделение на долините и Бергамските Алпи и Предалпи отпред.

Общината граничи с Брембате ди Сопра и Валбрембо на север, Презецо и Бонате Сопра на юг, Мапело и Презецо на запад, и Курно и Моцо на изток.[4]

История[редактиране | редактиране на кода]

Старият мост над река Брембо

Смята се, че името произлиза от наличието на малък мост над река Брембо и приложената малка църква, посветена на Свети Петър през 881 г., чрез нотариален акт, в който се посочва „Basilica Sancti Petri sita ad pontem Brembi“ („Базилика на Св. Петър, разположена на моста над Брембо“). Понте Сан Пиетро от самото си възникване обаче остава транзитна зона в точка от коритото на Брембо, която е трудна за преминаване с лодка: следователно едва 200 години по-късно е поставено началото на първите поселения от едната страна на реката (S. Petri de là) до другата (S. Petri de za).

Манфредино Де Мелиоратис в последните години на 13 век построява замък в историческия център, унищожен от венецианците в началото на 18 век. Част от разрушените материали са използвани повторно за построяването на първата малка селска църква – тази, която винаги ще бъде запомнена от хората като Старата църква. Докладът за построяването на второстепенната църква (т.е. на малка църква, зависима от енорийската), посветена на Свети Петър, е одобрен през 1708 г. и работите започват през същата година, за да завършат през 1722 г.[5] Тази църква прави възможно реконструирането на някои от историческите събития в града, като запазва някои писания и погребения от векове, особено по време на периода на чумата.

Вила „Мапели Моци“

През 18 век в Соторива ди Локате в подселище Локате Бергамаско е построена вилата Мапели Моци – резиденция в неокласически стил, много подобна на по-известната Кралска вила в Монца. През 1773 г. тя е разширена в новата си форма, следователно преди Кралската вила на Монца, проектирана през 1777 г.[6] Вътре има стенописи на Винченцо Анджело Орели, като например Homo faber suae fortunae,[7] и на Паоло Винченцо Бономини.

Понте Сан Пиетро и околности през 1818 – 1829 г.

През 19 век се извършва изграждането на някои обществени съоръжения. През 1809 г., след Кралски указ от 1806 г., общественото гробище е построено извън градските райони (в района до гарата). През 1864 г., след построяването на железницата, гробището е преместено на сегашното си място.[8] От 1825 г. обаче е поискана реставрация на градския мост. Едва през 1834 г. е одобрено изграждането на нов мост над река Брембо, но по това време не са представени оферти за извършване на работата. Окончателният договор е сключен през 1835 г. и работата започва през следващата година, за да завърши през 1837 г.[9]

Енорийска църква „Св. св. Петър и Павел“

През 1930 г. са построени Паркът на паметта (Parco delle Rimembranze) и Фамедио – паметник, посветен на загиналите.[10] През 1934 г. е завършена новата църква, посветена на Св. св. Петър и Павел. Тази църква се отличава от старата преди всичко с големината си и много високата си камбанария (чийто строеж е извършен между 1955 и 1957 г.)[11], която в този период става център за християнска среща както за местното население, така и за цялата бергамска Изола.

Фамедио – паметник на загиналите

Както през Първата, така и през Втората световна война, Понте Сан Пиетро често е бомбардиран поради своите мостове (железопътни и пътни), които позволяват доставката на военни материали между Бергамо и Милано. Мостовете са повредени от поредица от набези (през ноември 1944 г. пътният мост е повреден, а на 1 януари 1945 г. арката на железопътния мост е сериозно повредена)[12] и голяма част от околността е опустошена от бомби, хвърлени от самолети. От 28 април 1916 г. е щабът на 1-ви отдел на 37-ма ескадрила, който остава там до 25 август 1917 г., а от 26 октомври 1917 г. е летище на секция на 122-ра ескадрила до 30 ноември 1918 г. Там на 31 октомври 1918 г. там е роден 65-ти ескадрон, който остава там до 15 февруари 1919 г. По време на Втората световна война първата бомбардировка е извършена през юли 1944 г., докато втората е извършена през октомври и е по-смъртоносна, тъй като разрушава голям брой сгради в града. Последното въздушно нападение е на 22 април 1945 г., няколко дни след края на войната на италианска територия.[12]

В коледната нощ на 2009 г. поради неизправност язовирът на река Брембо е затрупан и разрушен от водата, така че по-късно е заменен с нов, със съвсем различен механизъм.

Антропогенна география[редактиране | редактиране на кода]

Квартали[редактиране | редактиране на кода]

Клиника[редактиране | редактиране на кода]

Това е малък и тих градски център. В него се намира Полинклиниката „Св. Петър“ – болница, построена в началото на 1960-те години.

Бриоло[редактиране | редактиране на кода]

Разположен в североизточната част на града, до 2004 г. има население от около 1000 души и е отделен от Понте Сан Петро с малка необработена зелена площ. От този период паркът е напълно заменен с нови сгради, които увеличават броя на жителите на квартала до около 2000 души. На територията му има две малки църкви с две напълно различни истории. „Св. Марк“, по-малката, първоначално е малък параклис, потопен в полетата, където в древни времена са погребвани жертвите на голямата зараза с чума. Повечето стенописи в този параклис са посветени на темата за танца на смъртта. От 1980-те г. насам е възстановен от местния отряд на Корпуса на Алпийските войски, който чрез обновяване и разширяване го превръщат в истински дом за поклонение. На 25 април всяка година – празникът на светеца-покровител, на когото е посветен, се провежда празник в присъствието на представители на алпийските войски, които сега са неразривно свързани с това място за поклонение. Втората църква, посветена на култа към Св. Архангел Михаил, е разположена в най-старата селска къща в Бриоло, която датира от началото на 19 век, когато целият квартал не е нищо друго освен голямо пространство от полета. Честването на патрона в тази църква на 29 септември е опорната точка на двуседмичните празненства, които се провеждат по улиците на квартала и включват всички негови жители. Бриоло граничи на север с община Валбрембо, на запад, разделена от река Брембо, с община Брембате ди Сопра и на изток с община Моцо.

Селище „Санта Мария“[редактиране | редактиране на кода]

Състои се от работническо селище за работници, работещи в аеронавигационния механичен сектор, построено от семейство Капрони – индустриалци между 1930-те и 1940-те г. Селището е построено от 1935 до 1942 г. от Джовани Батиста Капрони, който купува няколко хектара земя между общините Понте Сан Пиетро и Презецо. Амбициозният му проект предвижда обграждане на фабриките - подобно на това, което вече се случва в реалностите на работническата класа, като например Креспи д'Ада - истинско селище, в което да се настанят някои фабрични работници и техните семейства. Новороденото селище е оборудвано с всяка необходима структура: в допълнение към къщите на работещите семейства (пълни с градина и зеленчукова градина), селото е оборудвано с църква, спортно игрище, обслужваща сграда, ТЕЦ, водна кула и други обществени структури. Селището Капрони придобива своята окончателна (незавършена) форма около годините непосредствено след Втората световна война и неговото геометрично правилно оформление е все още разпознаваемо днес. Селището остава собственост на една фирма до 1950-те години, когато няколко сгради, предимно жилищни, са продадени на други частни лица.

Църквата „Св. Троица“ (Локате), построена преди 1408 г.

Подселища[редактиране | редактиране на кода]

Локате Бергамаско[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално Локате е обявен за община в провинция Бергамо. Територията му включва териториите на Соторива и районите около болницата (обикновено наричана „Клиника“). Железопътната гара също е била част от територията на Локате. През 1863 г. то приема името Локате Бергамаско. През 1927 г. Локате Бергамаско с всичките си територии е обединен в община Понте Сан Пиетро. Произходът на името му може да бъде проследен до характеристиките на неговата територия, много плодородна и култивирана от древни времена. Всъщност "Locate" произлиза от латинската дума "locatum" (от locus в смисъла на ager), което означава „култивирано поле“.

Вила „Мапели-Моци“[редактиране | редактиране на кода]

Внушителната сграда се намира в Соторива – изолирано място по отношение на селището. Построена е през 18 век върху предишна конструкция от 17 век, предшестваща линиите на Кралската вила в Монца. През 1809 г. семейство Моци, което притежава вилата, се съединява със семейство Мапели, когато Анджела Моци, последната потомка на семейството, се омъжва за благородника Джироламо Мапели.[13]

Изисканата живописна украса на залите е дело на Паоло Винченцо Бономини и Джузепе Антонио Орели. Малката църква, по желание на бащата Луиджи Моци има гипсови декорации от Карло Камуцио и стенописи от Федерико Ферари.[14]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Късото разстояние от Бергамо означава, че Понте Сан Пиетро се превръща в транзитен пункт и пазарна зона за търговия за целия остров. Поради това много компании избират да се установят в него от началото на 20 век. По-специално Legler – промишлено предприятие за производство на текстил, което обхваща няколко квадратни километра от площта на града и което прави възможно, особено след войната, да се осигури работа и благополучие на местното население. Част от бившия комплекс Legler е продаден на компанията Аруба – италианския гигант на интернет услугите и през октомври 2017 г. в града е открит Global Cloud Data Center – третият център за данни на групата в Италия.

Други индустрии, които правят града жизненоважен, са аеронавигационните индустрии през Първата и Втората световна война, сред които Cantieri Aeronautici Bergamaschi (CAB) на групата Капрони (Carlos Alessandro Mapelli Mozzi Parodi) (преобразувани в жилищни квартали), металургични индустрии и производство на перални машини и домакински уреди като цяло.

За разлика от други съседни градове жителите на Понте Сан Пиетро не могат да си позволят да живеят от селско стопанство: градът, роден в естествена долина на река Брембо, не позволява големи парцели земя за селскостопанска употреба. Поради това градът се променя след Втората световна война, превръщайки малкото култивирани полета в търговски и жилищни райони, благодарение преди всичко на услугите, предоставяни от Бергамо (мобилност с влакове и автобуси, болнични и здравни услуги, различни обществени офиси).

Икономиката на града се основава главно на търговията и текстилното и металургично производство.

Инфраструктура и транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Понте Сан Пиетро се намира по протежение на път SS 342, известен като "Briantea", който свързва град Бергамо с Комо. Гара „Понте Сан Пиетро“, разположена на кръстовището на ЖП линиите Леко-Бреша и Сереньо-Бергамо, се обслужва от регионални влакове, управлявани от Trenord съгласно договора за услуга, сключен с Регион Ломбардия.

Градският и крайградският обществен транспорт е гарантиран от автобусна линия, управлявана от ATB, която следва предишен трамваен маршрут – част от градската мрежа на Бергамо, активиран през 1925 г. и останал в експлоатация до 1958 г.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

В града е базиран футболният клуб АК „Понте Сан Пиетро“, който играе в Серия D 2020-2021 г.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Sara Cortinovis, Una folta presenza. Artisti ticinesi attivi nelle chiesa della Beata Vergine del Giglio o "de' Rastelli" a Bergamo, in Giorgio Mollisi (a cura di), Svizzeri a Bergamo nella storia, nell'arte, nella cultura, nell'economia dal '500 ad oggi. Campionesi a Bergamo nel Medioevo, Arte&Storia, anno 10, numero 44, settembre-ottobre 2009, 147 (con ampia bibliografia).
  • Mario Testa, Ponte S. Pietro, Brembate Sopra, Archivio storico brembatese, 1978.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Данни ISTAT.
  2. Bilancio demografico mensile anno 2021 Comune: Ponte San Pietro // Посетен на 2023-01-25.
  3. Cittadini stranieri Ponte San Pietro 2021 // Посетен на 2023-01-25.
  4. Dati geografici // Посетен на 2023-01-25.
  5. Testa, 1978 с. 171-178..
  6. Ville della provincia di Bergamo. Milano, Rusconi Libri. ISBN 88-18-32924-3.
  7. Cortinovis, 2009, с. 147.
  8. Testa, 1978 с. 234-235..
  9. Testa, 1978 pp. 257-262..
  10. Testa, 1978 p. 355..
  11. Testa, 1978 p. 363..
  12. а б Ponte S. Pietro. Brembate Sopra, Archivio storico brembatese. с. 357-359.
  13. Villa Mapelli, на isolabergamasca.org, IsolaBergamasca. URL посетено на 25 януари 2023 г.
  14. Roberto Ferrante, Ville Patrizie Bergamasche, Bergamo, Grafica e Arte Bergamo, 1983.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ponte San Pietro в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​