Приключенията на Тентен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

„Приключенията на Тентен“ (на френски: Les Aventures de Tintin, произнася се Тентен) е комиксова поредица, създадена от белгийския художник Жорж Реми, известен с артистичното си име Ерже, в която се разказва за премеждията на репортера Тентен. Поредицата е един от най-известните европейски комикси, преведена на над 80 езика и с продадени над 350 милиона издания.[1]

Поредицата за пръв път се появява на френски език на 10 януари 1929 година в Пти Вентием (Le Petit Vingtième), което е притурката за деца на белгийския вестник Вентием Сиекл (Le XXe Siècle). „Синият лотос“ („Le Lotus bleu“, 1936), петата книга от поредицата, е поставена на 18-то място в класацията 100-те книги на 20 век според Монд.

В България е издадена за пръв път в 1992 година с името „Приключенията на Тентен: Ракът със златните щипки“, който е деветият комикс от поредицата „Приключенията на Тентен“.[2]

През 2011 година излиза базираният на комикса анимационен филм „Приключенията на Тинтин: Тайната на еднорога“, режисиран от Стивън Спилбърг.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kennedy, Maev (19 November 2003). „Museum aims to draw crowds with cartoon boy wonder aged 75“. The Guardian. Посетен на 2 ноември 2011.
  2. „Приключенията на Тентен: Ракът със златните щипки“, Издателство Ренесанс, София, 1992.