Протей (зоология)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Протей.

Протей
Proteus anguinus Postojnska Jama Slovenija.jpg
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Земноводни (Amphibia)
разред:Опашати земноводни (Caudata)
семейство:Протееви (Proteidae)
род:Протеи (Proteus)
вид:Протей (P. anguinus)
Научно наименование
Laurenti, 1768
Laurenti, 1768
Разпространение
Proteus anguinus distribution.png
Протей в Общомедия
[ редактиране ]

Протеят (Proteus anguinus), наричан още човешка рибка, е ендемично земноводно животно, живеещо в карстовите области в Динарските планини. Той е единствен представител на рода Протей (Proteus).

Животното е бяло или светлорозово и има малки крайници с два пръста на задните крака и три на предните. Поради светлия му цвят местните го наричат „човешка рибка“. Възрастните протеи имат и външни хриле. Обикновено те са дълги 25 – 30 cm. Поради подземния живот очите на протея са изродени и са покрити с кожа.

Протеят живее в подземни води в карстовите области на Динарските планини по адриатическия бряг на североизточна Италия, Словения, Хърватия и Босна и Херцеговина до Черна гора. Подвидът Proteus anguinus parkelj (черен протей) се намира само в Бела краина в южна Словения.

Протеите се хранят с малки ракообразни и червеи, които намират чрез обонянието си.

Протеите могат да издържат години без храна, тъй като тяхната изключително бавна обмяна на веществата им позволява да останат в летаргия за изключително дълги периоди. В един случай протей е бил сложен в буркан в хладилник за повече от десет години. Според сведенията, той е бил още жив, когато накрая са го извадили, въпреки че вътрешните му органи били сериозно увредени и собственият му храносмилателен тракт бил реабсорбиран, за да се изхрани.[2]

Широко разпространен е митът, че протеят умира на пряка слънчева светлина или при температури на водата над 10 °C в неговата естествена среда. Всъщност протеите живеят в лаборатория на дневна светлина във вода до 30 °C. На светло протеят бавно променя цвета си до кафяв и бавно избледнява отново, ако се върне на тъмно.

Протеите са защитени като уязвим вид. Те са се срещали много често, но сега започват да стават редки поради замърсяването на водата в тяхната ограничена среда за живот и поради лова на големи количества от тях за домашни любимци. Не се знае дали с тези земноводни все още се търгува.

Природозащитен статут[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Proteus anguinus (Laurenti, 1768). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 22 декември 2021 г. (на английски)
  2. www.findarticles.com
  3. Arntzen, J.W., Denoël, M., Miaud, C., Andreone, F., Vogrin, M. & Edgar, P. 2004. Proteus anguinus. В: IUCN 2007. 2007 IUCN Red List of Threatened Species. <www.iucnredlist.org>. Посетен на 31 август 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]