Психонавт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Психонавт (англ. Psychonaut) се нарича човек, който, чрез предизвикване на изменени състояния на съзнанието си, изследва собствената си психика, най-вече със спиритуална цел.

Психонавтите търсят отговори на екзистенциални въпроси, чрез директни преживявания. Методите са различни: медитация, специфични варианти на дишане, шамански практики, пеещи купи, осъзнато сънуване, ритуални танци, сензорна депривация, електромагнитна стимулация на мозъка и употреба на ентеогени / психеделици.

Поради това, че техниките, които използват, не са съвсем безопасни и изискват познание и опит, психонавтите предпочитат да експериментират най-вече сами, но също и в присъствието на хора, на които разчитат. Голяма част от тях не подкрепят идеята за безконтролната употреба на психоактивни вещества с развлекателна цел – тъй-нареченото „лунапарково друсане“, при което вместо с нужното уважение, към психеделичното вещество се подхожда като към поредното забавление от рода на компютърна игра или зрелищен филм. При този подход към психеделичните вещества е твърде възможно да се прояват аспекти на нездравословно его, депресивни състояния, както и ек

зистенциална криза. Лунапарковият подход е докарал не един младеж до нуждата от психиатъ р.

Интересите им са насочени към изследване на мисълта, психиката, духа и начина им на функциониране; възможностите за активиране на мисловния потенциал; подобряване на ежедневния живот чрез по-горе описаните методи и техники.

Голяма част от психонавтите са учени, психолози, химици, ботаници, лекари, и хора с др. научни професии, също така философи, писатели, музиканти, артисти, обществени личности, но и много други експериментатори и любители.

През 2007, в последния албум на руската група „Гражданская Оборона“ е включено парчето "Слава психонавтам!" [1]

Известни психонавти[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]