Джон Лили

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон Лили
John Cunningham Lilly
американски психоаналитик

Роден
Починал
Националност Флаг на САЩ САЩ
Медицина
Област Неврология, психоанализа, изследоване на съзнанието
Известен с Самадхи танк

Уебсайт http://www.johnclilly.com/
Джон Лили в Общомедия

Джон Кънингам Лили (на английски: John Cunningham Lilly) е американски лекар, психоаналитик и писател. Роден е на 6 януари 1915 г., починал е през септември 2001.

Джон Лили е бил пионер в изследването на съзнанието, чрез Самадхи танк (който сам е създал), комуникация с делфини и използването на психеделици. Понякога е изпползвал всички методи заедно. Той е един от основните представители на контракултурата в Калифорния през 60-те и 70-те години на 20 век, наред с много други учени, мистици, философи и мислители. Негови близки приятели са били Алберт Хофман, Тимъти Лиъри, Рам Дас.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Джон Лили е бил квалифициран лекар и психоаналитик. Кариерата си започва, като учен, работещ за университети и правителството. Следвайки интереса си към биофизиката, невропсихологията, електрониката, компютърните науки и невроанатомията, той допринася много за тяхното развитие. След започването му на изследвания в областта на съзнанието, той се отделя от конвенционалната наука, издава няколко книги, два холивудски филма са направени относно неговите изследвания.

През 1954 г., той създава така наречения Самадхи танк (Samadhi Tank, Isolation Tank). Това е тъмна, звукоизолирана кабина, в която се поставя много солена, топла вода, в която човек може да лежи часове намирайки се сензорна изолация. Това изобретение е използвано от него, негови колеги, а по-късно се разпространява по цял свят, като средство за отмора, медитация, алтернативна медицина.

Той създава център занимаващ се с изследването на комуникацията между хора и делфини, това е Института за изследване на комуникациите Сент Томас, намиращ се на Вирджинските острови.

През 60-те, докато психеделициците са били все още легални, той е използвал ЛСД и кетамин в експериментите си, най-често в Самдахи танк и в компания на делфини. Тези опити са описани в книгите му „Програмиране и метапрограмиране на човешкия биокомпютър: Теория и експерименти“ (Programming and Metaprogramming in the Human Biocomputer: Theory and Experiments), „Центъра на циклона“ (The Centre of the Cyclone).

През 70-те е бил консултант на филмовия режисьор Джордж Лукас [1], през 80-те е водил проект с цел научаване на делфините на компютърно-синтезиран език, с идеята да създаде „комуникационна лаборатория“, където върху плаваща платформа ще може да се провежда комуникация с делфините.

Лили е бил твърдо против лова на делфини и китове и се по този повод се изказва така: „...не заради спазването на законите, а заради разбирането, че те са древни, съзнателни и чувствителни земни същества със голям интелект и жизнена сила. Не трябва да бъдат убивани, а да се учим от тях.“ [2]

През 90-те, Лили се премества на Хавайските острови, където живее до края на живота си.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Виж също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.experiencefestival.com John C. Lilly: Encyclopedia - John C. Lilly
  2. www.erowid.org by Andrew C. Revkin John C. Lilly Dies at 86 - Led Study of Communication With Dolphins

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници свързани с темата психология.