Алън Уотс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алън Уотс
британски философ
Alan Watts age7.JPG
Роден
Починал
16 ноември 1973 г. (58 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Съвременна философия
Школа Дзен будизъм, хиндуизъм, католицизъм, пантеизъм, таоизъм
Интереси личностна идентичност, обществена етика, културна критика
Повлиян Кристмас Хъмфрис, Рут Фулър Сасаки, Д. Т. Судзуки, Тимъти Лиъри, Карл Юнг, Джоузеф Камбъл, Джон Кейдж, Джийн Бърдън
Повлиял Моника Фърлонг, Серафим Роуз, Робърт Антън Уилсън

Алън Уилсън Уотс (р. 6 януари 1915 – п. 16 ноември 1973) е сред първите англоезични (Англия, САЩ) философи, които говорят за будизма и даоизма.

Той е британски философ, писател, оратор, най-добре познат като интерпретатор и популяризатор на източната философия за западната аудитория.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Чизелхърст. 23-годишен се премества в Щатите през 1938 г., натурализиран е през 1943 г., и започва обучение по зен в Ню Йорк при местен майстор Сокей-ан Сезаки. За да направи кариера, той се обучава в Западната теологична еминария Сиибъри, където получава магистърска степен по теология. Уотс става свещеник на Епископалната църква на САЩ, но напуска своят свещенически сан през 1950 и се премества в Калифорния, където се присъединява към факултета на Американската академия за азиатски изследвания, там преподава от 1951 до 1957 сравнителна философия и психология, и е декан от 1953 до 1956.

Живеейки на Западното крайбрежие на САЩ, Уотс добива широка популярност и последователи в Района на залива Сан Франциско (днес Силиконова долина), където работи като съставящ програмата за радиостанция KPFA, към станция Радио Пасифика в Бъркли, Калифорния. Уотс пише повече от 25 книги и статии по въпроси за източната и западната религия, включително тогава-процъфтяващата младежка (контра)култура на Пътя на зен (The Way of Zen) от 1957, един от първите бестселъри на Запад за Будизма. В Психотерапия - изток и запад Уотс предлага Будизмът да се разглежда като форма на психотерапия, а не просто религия. Както и Олдъс Хъксли преди него, той обяснява човешкото съзнание в есе Новата алхимия ("The New Alchemy") от 1958 и в книгата Щастлива космология (The Joyous Cosmology) от 1962.

Експерименти[редактиране | редактиране на кода]

Малко след публикуването на Пътя на зен през 1957, след като книгата става бестселър и неговата лекторска аудитория се увеличава, Уотс пътува за Европа, където се среща с Юнг, който е по-близък до неговите възгледи от Фройд. При завръщането си в САЩ той започва леко да експериментира с еуфористични наркотици, първоначално с мескалин, даден му от д-р Оскар Джанигер, по-късно пробва LSD с експериментални групи на д-р Стерлинг Бунел и Майкъл Аргон. Пробва и марихуана.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Уотс, Алън. (1957) Пътят на дзен. Кибеа, 2005
  • Уотс, Алън. (1960) Даоизмът. София: Лик, 2001
  • Уотс, Алън. (1995) Будизмът: Дао на философията (zip)– София: Лик, 2003, 200 с.
  • Уотс, Алън. (1995) Философиите на Азия. София: Лик, 2000
  • Уотс, Алън. (1996) Мит и религия. София: Лик, 2000
  • Уотс, Алън. (1975) Дао на водата. София: Изток-запад, 2014

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Видео