Пуласки (мост)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Надлез „Пуласки“
Pulaski Skyway
Основни данни
Предназначение пътен мост (4 ленти)
Пресича реките Пасаик и Хакенсак
Местоположение Flag of the United States.svg Нюарк/Киърни/Джърси сити, САЩ
Технически данни
Конструкция конзолни ферми
Материал стомана
Обща дължина 5636 m
Ширина 17 m
Главен отвор 167,6 m
Брой отвори 118
Височина на пътя 4,4 m
Височина под моста 170 m
История
Построен 1930-1932 г.
Експлоатация
Собственик Департамент по транспорта на Ню Джърси
Карта
Pulaski Skyway.svg
Надлез „Пуласки“ в Общомедия

Надлезът Генерал Пуласки (на английски General Pulaski Skyway) е пътно съоръжение в Ню Джърси, САЩ, състоящо се от поредица конзолни фермови мостове. То има дължина 5,6 km и пресича Киърни, свързвайки Нюарк и Джърси сити. Надлезът преминава над реките Пасаик и Хакенсак, множество пътища и няколко железопътни линии.

Надлезът е открит през 1932 като част от удължението на шосе №1, смятано от мнозина за първата автомагистрала в САЩ, и се използва до днес с малки промени. Наречен е на генерал Кажимеж Пуласки, полски офицер, обучавал и командвал американски войски по време на Американската революция.

Движението на тежкотоварни превозни средства по надлеза е забранено, заради остарелите проектни натоварвания. Те трябва да преминават по обходни пътища, използвани преди построяването на връзката. Забранено е и движението на пешеходци и велосипедисти, тъй като мостът няма тротоари.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Надлезът се използва като основен път към тунела Холанд и Южен Манхатън в Ню Йорк. Останалата част от пътя към тунела е шосе №139, път на две нива с по 4 ленти, последван от два еднопосочни пътя по 12-та и 14-та улица.

Въпреки че направлението на пътя, преминаващ през надлеза е север-юг, самият той е ориентиран по-скоро в направление изток-запад. Когато се отива на изток, от Нюарк към Джърси сити, пътят завива на север и обратното в другата посока. В момента ограничението на скоростта е 72 km/h.

Съоръжението се състои от два 168 метрови конзолни отвора, единият над река Хакенсак между Джърси сити и Киърни, а другият над река Пасаик между Нюарк и Киърни. Те са свързани чрез дълга естакада над някогашни ливади, днес промишлена зона. В Джърси сити два моста преминават над железопътни линии, а в Нюарк магистралата Ню Джърси преминава в ограниченото пространство под надлеза.

Надлезът Пуласки се появява в радиопиесата от 1938 Войната на световете, както и в телевизионния сериал Семейство Сопрано.

История[редактиране | редактиране на кода]

Надлезът Пуласки е построен като част от удължението на шосе №1, поемащо трафика от Ню Йорк през тунела Холанд към останалата част на страната. Основната част от удължението е построена от 1927 до 1930, но надлезът е открит едва през 1932. Причина за това е забавянето на решението за начина на изграждането му и нуждата от одобрение от армията за пресичането на плавателните реки Пасаик и Хакенсак. Първоначално са разглеждани три възможности:

  • два успоредни двулентови тунела
  • естакада с подвижни мостове над реките
  • естакада с високи неотваряеми мостове над реките

Тунелите бързо са отхвърлени, поради вискоката им стойност. Подвижните мостове са предпочитани от Щатската пътна комисия на Ню Джърси, но военните отказват разрешение за този вариант. В крайна сметка в края на 1929 е приета третата възможност, естакада с неотваряеми мостове.

Пресичането на железопътните линии в Джърси сити с обходния път за камиони вдясно

Близо до източния край пътят е на същото ниво и точно до успоредния виадукт, по който преминава товарният трафик. Той е открит през 1928, също като част от удължението на шосе №1, и първоначално е замислен като начало на основния надлез.

Строителството започва в средата на 1930. По време на изгаждането 15 работници губят живота си в инциденти, а още един е убит във връзка с работата си.

След началото на Голямата депресия и появилите се проблеми с финансирането, губернаторът Хари Мур нарежда на 25 октомври 1932 на Пътната комисия да поиска от Бюрото по пътищата на Съединените щати въвеждането на пътна такса по шосето. Смята се, че тя би била незаконна, заради използването на федерална помощ при изграждането на пътя, но може би е възможно помощта от 600 000 долара да бъде прехвърлена към друг проект. В щатското законодателно събрание на 1 май 1933 е внесен законопроект, въвеждащ такси от 10 цента за леки автомобили и 20 цента за камиони. Юридическите проблеми с федералната помощ също са заобиколени с разрешението за пренасочване на сумата. Въпреки това не се стига до въвеждане на таксата.

Мостът над река Пасаик

Пътят на стойност 19 000 000 долара е открит на 24 ноември 1932, Деня на благодарността, след официална церемония на предишния ден. На 3 май 1933 щатското събрание на Ню Джърси решава да нарече моста на генерал Пуласки.

Изследване от 1934 доказва, че мостът пести време. Не само, че разстоянието е скъсено от 6,8 на 6,0 km, но и времето за пътуване е с 6 минути по-малко. Камионите печелят още повече време, спестявайки от 5 до 11 минути. Установено е, че магистралата отклонява и значителен трафик от други пътища.

При откриването на пътя има пет ленти, но през 1941 лентите са ограничени до четири. В средата на 1956 е добавена разделителна преграда, както и ново покритие на настилката, предназначено да подобри сцеплението. Тези подобрения са направени, заради многобройните пътни произшествия. Само през 1954 са регистрирани 430. Освен тези реконструкции и нови покрития на настилката, надлезът е същият, както при отварянето си през 1932.

Подходи[редактиране | редактиране на кода]

Една от левите връзки

Предвиден са четири подхода към надлеза, два в краищата и два в средата. Двата вътрешни подхода се състоят от единична рампа в средата на пътя, което създава леви вливания и отливания, практика, която днес се използва само в изключителни случаи.

Камиони[редактиране | редактиране на кода]

Долната на страна на моста в северния край

Както и с леките автомобили, камионите спестяват много време, използвайки новия път - около осем минути или повече от 50%.

През ноември 1933 общната на Джърси сити забранява движението на камиони в тяхната част от надлеза, което на практика забранява движението им по целия път. Причина за забраната е големият брой произшествия на надлеза, много от тях с участието на камиони. На 15 януари 1934 полицията на Джърси сити започва да арестува шофьори на камиони, използващи надлеза. На 23 януари Щатската пътна комисия одобрява забраната. Камионите са принудени да използват обходни пътища.

Магистралата Ню Джърси преминава в тясното пространство под надлеза Пуласки

В резултат на противоречията около забраната, на 6 февруари е проведена анкета сред 300 000 шофьори, преминали през моста, като общината на Джърси сити се ангажира да приеме решението на мнозинството. Това гласуване потвърждава забраната. Въпросът е отнесен в съда, но забраната остава в сила.

В наши дни забраната за движение на камиони остава, но не от съображения за безопасност, а поради ограничения в носимоспособността на конструкцията.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]