Семейство Сопрано

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Семейство Сопрано
The Sopranos
ЖанрКриминална драма
Създател(и)Дейвид Чейс
АктьориВижте Актьорски състав
Начална мелодия"Woke Up This Morning" (Chosen One Mix) на Alabama 3
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони6
Епизоди86
Продукция
Изпълнителен продуцентДейвид Чейс
Брад Грей
Айлийн С. Лендрес
Терънс Уинтър
Матю Уайнър
Времетраенеоколо 50 минути
Разпространение
ТВ каналHBO
КартинаВ зависимост от държавата,
в която се излъчва:
NTSC или PAL
480i/576i (SDTV)
720p/1080i (HDTV)
ЗвукСтерео
Dolby Digital 5.1
Излъчване10 януари 1999 г. – 10 юни 2007 г.
Външни препратки
Страница в IMDb
Семейство Сопрано в Общомедия

„Семейство Сопрано“ е американски криминален сериал, създаден от сценариста Дейвид Чейс. Той се излъчва по телевизия HBO от 10 януари 1999 г. до 10 юни 2007 г., като за този период печели 21 награди Еми и 5 награди Златен глобус. Продукцията има общо 6 сезона и 86 епизода, заснети основно в Ню Джърси, САЩ. Главните роли се изпълняват от актьорите Джеймс Гандолфини, Лорейн Брако, Иди Фалко, Майкъл Империоли и други.

Основна идея[редактиране | редактиране на кода]

Сериалът проследява живота на едно нетипично и особено американско семейство. Тони Сопрано е лесно избухлив член на мафиотска организация, контролираща престъпните сделки в Ню Джърси. Той започва да страда от депресия, породена от годините стрес, свързани с работата му и трудното му детство. Тони се обръща за помощ към психиатъра д-р Дженифър Мелфи, чието желание да му помогне често е примесено с чувство на страх и несигурност, провокирани от опасния му начин на живот. Другите членове на семейството са съпругата на Тони, Кармела Сопрано, и двете му деца Медоу и Антъни Младши, които неволно са въвлечени в интригите и борбата за власт на безскрупулната италианска мафия. Сериалът се фокусира върху трудния баланс между нормалния семеен живот на героите и тяхната неизбежна обвързаност с тъмните страни на подземния свят.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

„Семейство Сопрано“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът е излъчен по Канал 1 през 2002 г. Пети сезон е излъчен през 2008 г. Шести сезон започва на 26 юни 2009 г., всеки петък от 21:55 по обновения БНТ 1. От 26 септември се излъчва в събота от 21:30, като последният епизод на сериала е излъчен на 21 ноември. В дублажа участват Живка Донева, Милена Живкова, Даринка Митова в четвърти сезон, Петя Абаджиева в шести, Калин Сърменов, Здравко Методиев в четвърти сезон, Виктор Танев в четвърти, Христо Узунов в шести и Александър Воронов.

От 2008 г. започват повторения по Fox Crime, като са излъчени епизодите от първи до четвърти сезон, а през 2009 г. започва и пети. Дублажът е на студио Доли. Ролите се озвучават от артистите Милена Живкова, Бояна Николова, Марин Янев, Димитър Иванчев и Александър Воронов.

На 14 май 2009 г. сериалът започва и по Диема 2, всеки делник от 21:00.

Излъчван е и по TV7 с дублажа на студио Доли като единствено в четвърти сезон е този на БНТ. Излъчен е до пети сезон.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Sopranos в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​