Раади

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Параклис от 1794 година

Гробището „Раади“ (на естонски: Raadi kalmistu) е най-голямото и най-старо гробище в квартала Раади-Круусмяе на град Тарту, Естония.[1]

Основано през 1773 година, то е единственото гробище в града до 1841 година. То е най-голямото балтийсконемско гробище в Естония, след премахването на гробището „Копли“ в Талин.

История[редактиране | редактиране на кода]

Между 1771 и 1772 г. руската императрица Екатерина Велика издава едикт, който постановява, че от този момент нататък никой починал човек (независимо от социалното му положение или класовия произход) не трябва да бъде погребван в църковна крипта или църковен двор. Всички погребения трябвало да се извършват в нови гробища, които трябвало да бъдат построени в цялата руска империя и трябвало да бъдат разположени извън границите на града.

Тези мерки са имали за цел да преодолеят задръстванията на градските църковни крипти и гробища и са бяла предизвикани от редица огнища на силно заразни болести, свързани с неадекватни погребални практики в градските райони. Най-голямо влияние оказва опустошителната епидемия Черната смърт, която довежда до чумния бунт в Москва през 1771 г.

За гробището е отредено парче земя отвъд река Емайъги. Името на гробището се свързва с намиращо се в близост имение. Гробището е официално открито на 5 ноември 1773 г. като енорийско градско гробище Св. Йоан. То е служил и като гробище на Тартуския университет. Служи като единственото гробище в града до 1841 г. Гробището на Раади заменя старите градски гробища Св. Антоний и Св. Анна.[2]

Погребенията в гробището драстично намаляват след прехвърлянето на балтийското германско население в Западна Полша в края на 1939 г.[1] Погребенията в гробището продължават в много по-малък мащаб до 1944 г., главно сред онези балтийски германци, които са отказали призива на Хитлер да напуснат регионът.

В съветско време гробът на Юлий Куперянов, загинал по време на Естонската Освободителната война (1919 г.), се превръща в символ на съпротивата[3], където тайно се носят цветя и свещи. Обелискът на гроба е дело на скулптора Яан Коорт (1925).

В тържествени дни гробището се посещава от първите лица на Естония,[4] тук се провеждат събития, посветени на годишнините от подписването на Тартуския мирен договор - лидерите на град Тарту поднасят венци на гроба на Юлий Куперянов.[5][6]

До началото на 21-ви век разширяването на града е преминало отвъд границите на гробището и се създават алтернативни гробища на други места в града. Булевард Дугласка ела, разположен в гробището, е под охрана.

Личности, погребани в гробището[редактиране | редактиране на кода]

В гробището „Раади“ са погребани много известни личности, сред които:

Източници[редактиране | редактиране на кода]