Франсоа Рабле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Рабле)
Франсоа Рабле
François Rabelais
Роден
Починал
1553 г.
Париж, Франция
ПогребанПариж, Франция

Религияхристиянство
Националност Франция
Учил вУниверситет на Монпелие
Университет на Поатие
Работилписател
Литература
ПсевдонимSeraphin Calobarsy, Alcofribas Nasier,[1] Maistre Alcofribas Nasier,[1] M. Alcofribas[1]
Периодот 1532 г.
ТечениеРенесансов хуманизъм
Известни творбиТелемско абатство“ „Гаргантюа и Пантагрюел
Семейство
Съпруганяма
Подпис
Франсоа Рабле в Общомедия

Франсоа Рабле (на френски: François Rabelais) е френски ренесансов писател, автор на „Гаргантюа и Пантагрюел“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Домът на Франсоа Рабле в Мец

Франсоа Рабле е роден в семейството на адвокат, практикуващ в град Шинон, който се намира на около 5 км до родното му село Ла Дьовиниер (днес Сьойи). Учи медицина и юридически науки, след което практикува лекарска професия. Отличавал се с енциклопедични за времето си познания.

Трънлив и неравен е жизненият и творчески път на Рабле в родината му. Реакционните сили, особено богословите от Сорбоната, са гледали на него като на враг, който разрушава вековната сграда на католическата църква, нерядко е бил изправян пред опасността да бъде изгорен на клада като други хуманисти. Спасявал се е благодарение на своята тактична предпазливост или поради застъпничеството на влиятелни покровители. Голяма подкрепа срещу враговете му е оказал кардинал Жак дю Беле, един църковник, който, макар че е носел кардиналски сан, бил приятел на хуманистите.

Рабле умира през 1553 г. на 59-годишна възраст в Париж. Последната, пета книга от романа му „Гаргантюа и Пантагрюел“ излиза единадесет години след смъртта му (1564 г.), в написването на която, изглежда, е взел малко участие.

Творчество и възгледи[редактиране | редактиране на кода]

В сатиричния си романГаргантюа и Пантагрюел“ Рабле противопоставя хуманистичните възгледи срещу тези на схоластиката, а именно механичното усвояване на знания, запълването на деня с безсмислени занимания и игри, формално учение за религията и др. В огромен фокус Рабле събира и изразява всички противоречия, конфликти и проблеми на своята съвременност. В изострената социално-историческа и политическа обстановка, като работи тактично и разумно, той успява да избегне съдбата на редица хуманисти, които загиват от преследванията на тъмните сили, и да доизкара докрай своето епохално произведение.

Коренно различно е учението на учителя хуманист. Знанията се придобиват посредством книги, изпълнени с вековни мъдрости – изучават се астрономия, математика, медицина, естествознание и др. Като методи на обучение се използват наблюдението и беседата с цел ученикът да бъде активен през цялото време. Освен това се прилага и методът на занимателното обучение, като например геометрията, която се използва в игрите и по този начин се продобиват умения за практическото ѝ приложение. Не е пренебрегнато и физическото възпитание на човека. За неговото развитие се използват храненето, създаването на хигиенни навици, спорт и др. Франсоа Рабле обръща сериозно внимание и на труда като метод за физическо развитие.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Илюстрация към Гаргантюа и Пантагрюел от Гюстав Доре.
  • Гаргантюа и Пантагрюел, поредица от пет книги:
    • Pantagruel (1532)
    • La vie très horrifique du grand Gargantua, обикновено наричана съкратено Gargantua (1534)
    • Le Tiers Livre („Третата книга“, 1546)
    • Le Quart Livre („Четвъртата книга“, 1552)
    • Le Cinquième Livre („Петата книга“, чието авторство е оспорвано)

За него[редактиране | редактиране на кода]

  • Михаил Бахтин, Творчеството на Франсоа Рабле и народната култура на Средновековието и Ренесанса. Превод от руски Донка Данчева. София: Наука и изкуство, 1978, 520 с.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в jn19990006776 // Посетен на 30 август 2020 г.