Разширени вени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Разширени вени на долен крайник
Варикоза на хранопровода

Терминът разширени вени или варикоза (на латински: varicose - разширение) е заболяване, обозначаващо състояние на разширение, увиване и елонгиране на вените.

Варикозната болест в последните години се подмладява и става доста разпространена. Преди това тя е смятана за болест на възрастните хора. В момента дори и младите 20-25 годишни мъже и жени са податливи на това заболяване. Причините могат да варират. Сред тях са:[1] липсата на физически упражнения, наднормено тегло, тютюнопушене, наследствена предиспозиция, травма на крака, слабост на съединителната тъкан и увреждания на венозната система. Бременността също е фактор за поява на разширени вени, поради хормоналните промени, които настъпват през този период, повишаването на обема на циркулиращата кръв в съдовете и постепенното увеличаване на размерите на плода и на налягането в областта на съдовете на долните крайници. Прекомерната консумация на сол също може да увеличи общото количество кръв в организма, поради задръжката на вода.[2]

Въпреки, че варикозитета може да се появи навсякъде във венозната система, включително и в долната част на езофага, аноректалната област и сперматиковата връв, най-честата поява е в долните крайници и то в подколенния сегмент на голямата повърхностна вена.

В изправено положение, кръвта от краката трябва да се придвижи обратно към сърцето, като преодолява земното притегляне. Това става с помоща на физическо движение при което мускулите на долните крайници се съкращават и действат като помпа, подпомагайки оттичането на кръвта от клетките през вените към сърцето. Деликатните клапи във венозната система прекъсват колоната на кръвта, движеща се от глезените към атриума, като възпрепятстват връщането на кръвта надолу към глезените. Ако работата на човек предполага стоене на едно място, особено прав, кръвта в долните му крайници започва да се застоява, и около венозните клапи започват да се образуват кръвни микро-съсиреци, които с времето нарастват. Това от своя страна води до стесняване на отвора при венозните клапи и съответно до увеличаване на налягането в кръвоносните съдове под тях. В резултат клапите се затлачват, а вените се разширяват. Венозната кръв се застоява в долните крайници и предизвиква тежест, болки, парене, нощни крампи и подуване на подбедриците. Постоянният оток на подкожието води до нарушаване на храненето на кожата с последващо развитие на кожно възпаление или образуване на трудно зарастващи рани.

Методи на лечение[редактиране | редактиране на кода]

  • Естествен метод, включващ всякакъв вид физическо раздвижване на болните крайници.
  • Изкуствени методи
    • Компресионни (еластични) чорапи - най-безопасният метод. Създадени са чорапи, оказващи 3 вида компресия в зависимост от степента на засягане на кръвоносните съдове.
    • Оперативен метод, при който хирургично се отстранява поразения участък от вената.
    • Лазертерапия. Съвременните лазерни техно­логии предлагат принципно нов подход на базата на селективната фототермолиза - светлината се поглъща избирателно от кръвта на обработвания кръвоносен съд, като локално се повишава тем­пературата му над точката на коагулация.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Лечение на разширени вени чрез компресионни чорапи. // Посетен на 2014-04-24.
  2. Разширени вени Галения