Райновец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Райновец
Видчешма
МестоположениеКопривщица,  България
Архитектнеизвестен
Тип на сградатапаметник на културата с местно ансамблово значение[1]
СтилБългарски барок
Изграждане1901 г.
Статутнедействаща
Състояниеподдържана
Райновец в Общомедия

Райновец е чешма, построена в град Копривщица, изпълнена от зеленикаво смолянско габро, в характерния за града ренесансов стил. Водохващането на източника е извършено от едноименния извор.

Чешмата е построена със средствата на женското благотворително дружество „Благовещение“ през 1901 година.[2]Намира се на малък площад наречен „Изгорът“ или „Жупата“,[3]на кръстопътя на улица „Константин Доганов“, ул. „Георги Тиханек“ и ул. „Полковник Кесяков“, на кратко разстояние от архитектурния комплекс „Доганови къщи“ в Ламбовска (Кокон) махала.

Конструкцията на Райновец е оформена в архитектурния вид, характерен за повечето водоизточници в града. Горният свод на плитката ниша на чешмата има характерните „кобилични“форми на стила определян като български барок. Тук е вградена паметна плоча от бял, полиран мрамор с възпоменателен текст:

Райновецъ. Притежание и постройка на женското благотворително дружество Благовещение въ гр, Копривщица. 1 ноемврий 1901 г. гр. Копривщица.[4]

Долната част на бароковата ниша съдържа друга по-малка, но по-дълбока (пезул)[5] предназначена за черпака, с който се пие водата. Пред чешмите обикновено има поставено каменно корито за водопой на добитъка. Чешмата е строена от неизвестен майстор, по подобие на Чалъковата (на Нешо Чалъков) и Пейовската. Някои детайли от украсата и са съкратени или изобщо не са сложени. Фасадата има размери: висиочина 180 см. и ширина 143 см., сравнително големи за чешмите, градени през тези гидини.[6]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Koprivshtitsa-bg.com. Списък НИНКН.
  2. Теофилов, П. „Копривщица пътеводител“. Изд. „Наука и изкуство“. София, 1962. с. 54
  3. Копривщица. Библиотека „Роден край“. Съставители Иван Врачев и Кольо Колев. Михаил Тошков. Пътниче, пийни и помени. София, ОФ, 1980. с. 312 – 316.
  4. Райновец чешма (1901) // theo.inrne.bas.bg. Посетен на 7 юли 2022.
  5. Стоичков, Янчо. За архитектурата на Копривщица. София, Техника, 1977. с. 82.
  6. Василев, Иван. Чешмите на Копривщица. София, Богиана, 2009. ISBN 9789546760784. с. 56 – 57.