Направо към съдържанието

Римски стадион (площад в Пловдив)

Римски стадион
Джумаята
42.1478° с. ш. 24.748° и. д.
Местоположение в България Пловдив център
СтранаБългария
СелищеПловдив
УлициГлавната
улица „Отец Паисий“
улица „Съборна“
улица „Железарска“
улица „Хр. Г. Данов“
улица „Цариброд“
улица „Лейди Странгфорд“
ОбектиАнтичния стадион
Джумая джамия
Капана
Старинен Пловдив
Сахат тепе
Таксим тепе
Римски стадион в Общомедия

Площад „Римски стадион“ в Пловдив е известен с името „Джумаята“, което никога не е било негово официално наименование. Предишните му имена са „Айнал мегдан“ (Лунен площад), „Александър Стамболийски“, „Княз Борис“ и „19 ноември“. Победата при Сливница e на 19 ноември 1885 г. ключова дата в българската история, но съседната Джумая джамия е винаги била ориентир на пловдивчани и налага неофициално името си. Думата „джумая“ в арабския език означава петък или празник. Централното му място определя площада като „пъпа“ на Пловдив.

Първите археологически разкрития на площада датират от 1923 г. Тогава са намерени амфитеатралните редове седалки.

Площадът на картичка
Площадът с регулировчик

На площада се пресичат седем улици. Тук е била първата пиаца на файтони, след това тук се събирали и първите таксита. През 1950-те години през площада са минавали все повече модерни превозни средства, а каруците намалявали. Движението станало интензивно и градските власти решили да сложат регулировчици.[1] През площада са минавали първите автобусни линии, а след това и първите в Пловдив тролейбуси. Спирките на отделните автобуси са били обозначавани с месингови цифри, занитени в бордюра.

През 1977 на площада е реализиран проектът на арх. Люба Велчева за експониране на разкритата част от Античния стадион и се провежда първата консервация от арх. Вера Коларова. На античното ниво е разположено кафе с тераса, отворена към стадиона. [2]

Паметна плоча отбелязваща пренощуването на олимпийския огън в Пловдив

През 1980 г. Пловдив е включен в трасето на олимпийския огън от планината Олимп до столицата на Летни олимпийски игри – Москва. Олимпийският огън е престоял цяла нощ на площада. Скоро след това е поставена паметна плоча с логото на олимпиадата.

От 2012 г. площадът носи името „Римски стадион".[3]

Градинката до площада е любимо място на пловдивчани за срещи.