Рихард Дедекинд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рихард Дедекинд
Julius Wilhelm Richard Dedekind
германски математик

Роден
Починал
Брауншвайг, Германия
ПогребанБрауншвайг, Федерална република Германия

НационалностFlag of Germany.svg Германия
Учил вГьотингенски университет
Хумболтов университет на Берлин[1]
Научна дейност
ОбластМатематика
Учил приМориц Стерн, Карл Фридрих Гаус
Работил вГьотингенски университет
ПовлиянБернхард Риман, Петер Дирихле, Ернст Кумер
Семейство
Съпруганяма
Рихард Дедекинд в Общомедия

Рихард Дедекинд (пълно име на немски: Julius Wilhelm Richard Dedekind) е германски математик, известен с трудовете си по абстрактна алгебра, алгебрична теория на числата и основите на реалните числа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 6 октомври 1831 година в Брауншвайг, Германия, най-малкото от четирите деца в семейството на Юлиус Левин Улрих Дедекинд. През 1848 постъпва в колежа Каролинум в Брауншвайг, където баща му е администратор и където получава солидно математическо образование. През 1850 г. постъпва в Гьотингенския университет, където изучава теория на числата при Мориц Стерн и вече много възрастния Карл Фридрих Гаус. Защитава докторат през 1852 г. на тема „Върху теорията на ойлеровите интеграли“ („Über die Theorie der Eulerschen Integrale“). Там е студент на Дирихле, с когото стават близки приятели.

В средата на 19 век водещият център за математически изследвания в Германия не е Гьотингенският, а Берлинският университет. Това кара Дедекинд да замине за две години в Берлин, където той и съвременникът му Бернхард Риман се хабилитират през 1854 г. След това Дедекинд се връща в Гьотинген като доцент, като преподава вероятности и геометрия. Същевременно продължава да попълва празнотите в математическите си познания, като изучава елиптичните и абелевите функции. Дедекинд е първият преподавател в Гьотинген, който чете курс по теорията на Галоа, както и сред първите осъзнали основополагащото значение на понятието група в алгебрата и аритметиката.

Гробът на Рихард Дедекинд

През 1858 г. започва да преподава в политехническата школа в Цюрих, но се връща в родния си Брауншвайг през 1862 г., когато Колеж Каролинум е повишен в технологичен институт (Technische Hochschule), за да не го напусне никога повече. Оттегля се в пенсия през 1894 г., но продължава да публикува резултати и да преподава от време на време. Рихард Дедекинд никога не сключва брак.

През 1880 г. е избран за член на академиите на Берлин и Рим, а на френската академия на науките – през 1900 г. Доктор хонорис кауза на университетите в Осло, Цюрих и Брауншвайг.

Умира на 12 февруари 1916 година в Брауншвайг на 84-годишна възраст.

Приноси[редактиране | редактиране на кода]

Сред безспорните приноси на Дедекинд е аксиоматизацията на алгебрата и въвеждането на множество математически понятия като:

Заедно с Карл Вайерщрас и Георг Кантор поставя основите на теорията на ирационалните числа. [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www-history.mcs.st-andrews.ac.uk. Посетен на 6 октомври 2017 г.
  2. „Математически термини“, Н.В. Александрова, ДИ Наука и изкуство, София, 1984

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Richard Dedekind“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​