Руен (област Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Руен (Област Пловдив))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Руен
Общи данни
Население 152 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 5,837 km²
Надм. височина 558 m
Пощ. код 4102
Тел. код 03115
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 63238
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Куклен
Мария Белчева
(ГЕРБ)
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Руен (Област Бургас).

Руен е село в Южна България, в община Куклен, област Пловдив. До 1963 година името на селото е Богородично, а до 1934 година Паная.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Руен се намира в планински район. До него води асфалтов път от град Куклен, който продължава до село Яврово като черен път. Има всекидневна автобусна линия от Пловдив (от автогара „Родопи“) В района с надморска височина от 700 до 1700 м е разположен Лесопарк Родопи на площ от 23 000 дка с 4 курортно-туристически ядра: хижа \"Здравец\", летовищата Копривките, Студенец, Бяла Черква.

На 6 км от с.Руен на 450 м надморска височина, сред красива природа, се намира манастира „Св. св. Козма и Дамян“, построен през XI в. едновременно с Бачковския манастир.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 6 км от Руен на 450 м надморска височина, се намира манастира „Св. св. Козма и Дамян“, построен през XI в. едновременно с Бачковския манастир. През вековете манастирът е бил средище на националната книжнина и култура. В старата църква към него са запазени ценни стенописи. Обявен е за паметник на културата с национално значение. Православно християнство.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Руенско езеро

В близост до селото се намират параклисите: „Свети Илия“ „Света Марина“ „Свети Иван“ „Света Богородица“ „Свети Димитър“ В близост до селото се намира и пещерата известна като „Процепът“.

Видове, записани в червената книга на България, намиращи се около селото: Самодивско цвете, Венерина пантофка и др.

На 2 км от селото на 450 – 500 м надморска височина се намира Руенското езеро. Разположено е в подножието на хълм с борова гора. Изграден е ресторантски комплекс. Има възможности за спортен и любителски риболов.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Ежегоден събор „Свети Илия“ – 20 юли.

Ежегодни чествания с приготвяне на курбани за 2 май – летен Атанасов ден и 6 май Гергьовден. Честванията се провеждат на едноименните параклиси в селото.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николай Мичев, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878 – 1987“, София, 1989.