Руен (област Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Руен
Общи данни
Население225 души[1] (15 декември 2023 г.)
38,6 души/km²
Землище5,837 km²
Надм. височина558 m
Пощ. код4102
Тел. код03115
МПС кодРВ
ЕКАТТЕ63238
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПловдив
Община
   кмет
Куклен
Мария Белчева
(ГЕРБ; 2015)
Кметство
   кмет
Руен
Здравко Куманов
(ЗСАС, ПКБ,ЗСО, ...)
За другото българско село вижте Руен (Област Бургас).

Руен (Богородично) е село в Южна България, в Община Куклен, Област Пловдив. До 1963 година името на селото е Богородично, а до 1934 година Паная.[2]

География[редактиране | редактиране на кода]

Руен се намира в планински район. До него води асфалтов път от Куклен, който продължава до село Яврово като „Черен път“. Има всекидневна автобусна линия от Пловдив (От Автогара „Родопи“).

В района с надморска височина от 700 до 1700 метра е разположен Лесопарк „Родопи“ на площ от 23 000 дка с 4 курортно–туристически ядра: хижа \"Здравец\", летовищата Копривките, Студенец, Бяла Черква.

На 6 километра от Руен и на 450 метра надморска височина, сред красива природа, се намира Кукленски манастир „Свети Свети Козма и Дамян“, който е построен през XI век едновременно с Бачковски манастир „Успение Богородично“.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 6 км от Руен на 450 м надморска височина, се намира манастира „Св. св. Козма и Дамян“, построен през XI в. едновременно с Бачковския манастир. През вековете манастирът е бил средище на националната книжнина и култура. В старата църква към него са запазени ценни стенописи. Обявен е за паметник на културата с национално значение. Православно християнство.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Руенско езеро

В близост до селото се намират параклисите: „Свети Илия“ „Света Марина“ „Свети Иван“ „Света Богородица“ „Свети Димитър“ В близост до селото се намира и пещерата известна като „Процепът“.

Видове, записани в червената книга на България, намиращи се около селото: Самодивско цвете, Венерина пантофка и др.

На 2 км от селото на 450 – 500 м надморска височина се намира Руенското езеро. Разположено е в подножието на хълм с борова гора. Изграден е ресторантски комплекс. Има възможности за спортен и любителски риболов.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Ежегоден събор „Свети Илия“ – 20 юли.

Ежегодни чествания с приготвяне на курбани за 2 май – летен Атанасов ден и 6 май Гергьовден. Честванията се провеждат на едноименните параклиси в селото.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Николай Мичев, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878 – 1987“, София, 1989.