Руснаците идват

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Руснаците идват
The Russians Are Coming, the Russians Are Coming
РежисьориНорман Джуисън[1][2][3]
ПродуцентиНорман Джуисън
СценаристиУилям Роуз
В ролитеАлън Аркин[2][4]
Карл Райнър[2][3][4]
Ева Мари Сейнт[2][3][4]
Брайън Кит[2][4]
Джонатан Уинтърс[2][4]
Лари Д. Ман
МонтажХал Ашби
Премиера1966 г.
(САЩ)
Времетраене125 минути
Езиканглийски език
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Руснаците идват“ (на английски: The Russians Are Coming, the Russians Are Coming) е американски комедиен филм за Студената война от 1966 г., режисиран и продуциран от Норман Джуисън за „Юнайтед Артистс“. Сатиричният разказ описва хаоса след излизането на сушата край малък остров в Нова Англия на съветската подводница „Спрут“ (от руски: „октопод“). Във филма участват Алън Аркин в първата му голяма филмова роля, Карл Райнър, Ева Мари Сейнт, Браян Кит, Теодор Байкъл, Джонатан Уинтърс, Джон Филип Лоу, Теси О'Шей и Пол Форд.

Сценарият е базиран на романа на Натаниел Бенчли от 1961 г. The Off-Islanders и е адаптиран за екрана от Уилям Роуз. Заглавието прави препратки към среднощната езда на Пол Ривиър, както и подсюжетът, в който пияницата от града (Бен Блу) язди коня си, за да предупреди хората за „инвазията“.

Премиерата на филма е на 25 май 1966 г. и има широк критичен и комерсиален успех.[5] На 39-ите награди на Академията филмът е номиниран за четири награди Оскар, включително за най-добър филм, най-добър адаптиран сценарий и най-добър актьор за Алън Аркин. Освен това печели два Златни глобуса за най-добър филм – мюзикъл или комедия и за най-добър актьор – мюзикъл или комедия за Аркин.   

Изглед от въздуха на пристанище Нойо в Калифорния, където е заснета част от филма

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.imdb.com // Посетен на 12 юли 2016 г.
  2. а б в г д е www.filmaffinity.com // Посетен на 12 юли 2016 г.
  3. а б в www.interfilmes.com // Посетен на 12 юли 2016 г.
  4. а б в г д www.imdb.com // Посетен на 12 юли 2016 г.
  5. Jonathan Winters - Rotten Tomatoes // www.rottentomatoes.com. Посетен на 2019-12-14.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Russians Are Coming, the Russians Are Coming в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​