Направо към съдържанието

Рута Сепетис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рута Сепетис
Ruta Sepetys
Рута Сепетис, 2019 г.
Рута Сепетис, 2019 г.
Родена19 ноември 1967 г. (56 г.)
Професияписател
Националност САЩ
Активен период2010 -
Жанристорически роман
Известни творби„Пепел в снега”
Наградимедал „Карнеги“
Рицарски кръст на Ордена на честта, Литва
СъпругМайкъл Смит (2006 – )
Уебсайтrutasepetys.com
Рута Сепетис в Общомедия

Рута Сепетис (на английски: Ruta Sepetys) е американска писателка на произведения в жанра драма и исторически роман.

Биография и творчество

[редактиране | редактиране на кода]

Рута Сепетис е родена на 19 ноември 1967 г. в Детройт, Мичиган, САЩ в семейство на художници, читатели и меломани. Дъщеря е на бежанец през 1940 г. от Литва. Получава бакалавърска степен по международни финанси от колежа Хилсдейл, Мичиган. Специализира една година в Европейския център за обучение в Тулон, Франция и в Бизнес училището ICN в Нанси, Франция.

След дипломирането си през 1990 г. се премества в Лос Анджелис. Първоначално работи с музиканта Дезмънд Чайлд. През 1994 г. основава фирмата за организиране на забавления в музикалната индустрия „Sepetys Entertainment Group, Inc.“. През 2002 г. Сепетис е включена в специалното издание на списание „Ролинг Стоун“ „Жени в рок“ като жена, принудена да промени нещата. Член е на Съвета на колежа по развлечения и музикален бизнес към университета в Белмонт. Директор е на фондация „Make a Noise“, национална организация с нестопанска цел, която събира пари за музикално образование.

Първият ѝ роман „Пепел в снега“ е издаден през 2011 г. Той е история за геноцида над жителите на балтийските държави след съветската окупация през 1941 г. Замислен като четиво за юноши книгата е широко приета от всички възрасти. През 2013 г. е удостоена с Рицарски кръст на Ордена на честта на Литва, а през 2018 г. е удостоена с пощенска марка, с нейния образ. През 2018 г. романът е екранизиран в едноименния филм с участието на Бел Поули и Мартин Уолстрьом.

Вторият ѝ роман „Out of The Easy“ (Извън лесното) от 2013 г. представя Джози Морейн, млада жена във френския квартал на Ню Орлиънс през 50-те години на миналия век, която се бори да избяга от семейството си и да стане господар на собствената си съдба. Чрез книгата писателката изследва темите за феминизма в историческия контекст в следвоенна Америка. Романът става бестселър в списъка на „Ню Йорк Таймс“.

В романа си „Сол при солта“ описва евакуацията на бежанци от 1945 г. от Източна Прусия и потапянето на кораба „Вилхелм Густлоф“ от съветска подводница с най-големи жертви от цивилното население. През 2017 г. е удостоена с медал „Карнеги“ за стимулиране на емпатия и солидарност.

Романът ѝ „Фонтани на мълчанието“ от 2019 г. е за последиците от гражданската война в Испания и сложността на диктатурата на Франсиско Франко. Една от темите в него е за изгубените деца на франкизма – деца отнети от родители републиканци и дадени за възпитание на семейства привърженици на Франко, като тяхната бройка се оценява на 300 000, като някои от тях стават жертви на трафик на деца и незаконно осиновяване.

Критиците описват произведенията ѝ като „търсене на изгубени истории“ и даване на гласност.

Произведенията на писателката попадат в списъците на бестселърите. Те са преведени на над 40 езика и са издадени в над 60 страни по света.

Рута Сепетис живее със семейството си в Нашвил, Тенеси.

Самостоятелни романи

[редактиране | редактиране на кода]
  • Between Shades of Gray (2011) – издаден и като „Ashes in the Snow
    Пепел в снега, изд.: „Сиела“, София (2021), прев. Явор Недев
  • Out of The Easy (2013)
  • Salt to the Sea (2016)
    Сол при солта, изд.: „Сиела“, София (2017), прев. Стоянка Сербезова-Леви
  • The Fountains of Silence (2019)
    Фонтани на мълчанието, изд.: „Сиела“, София (2020), прев. Стоянка Сербезова-Леви
  • I Must Betray You (2022)
    Трябва да те предам, изд.: „Сиела“, София (2022), прев. Стоянка Сербезова-Леви
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ruta Sepetys в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​