Рут Озеки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рут Озеки
Рут Озеки, 2013 г.
Рут Озеки, 2013 г.
Родена12 март 1956 г. (68 г.)
Професияписател, режисьор
Националност САЩ
Активен период1994 -
Жанрдрама
СъпругОливър Келхамър (? – )
Уебсайтwww.ruthozeki.com
Рут Озеки в Общомедия
Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Рут Озеки (на английски: Ruth Ozeki) е американско-канадска режисьорка, дзен-будиски свещеник и писателка на произведения в жанра драма.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Рут Озеки е родена на 12 март 1956 г. в Ню Хейвън, Кънектикът, САЩ. Баща ѝ е американския лингвист, антрополог и учен в областта на маите, Флойд Лонсбъри, а майка ѝ е японката Масако Йокояма. Следва в колежа „Смит“ в Нортхамптън, който завършва през 1980 г. с бакалавърска степен по английска и азиатска филология. След дипломирането си получава стипендия на японското министерство на образованието, за да завърши дипломна работа по класическа японска литература в университета Нара. В периода 1982 – 1985 г. преподава в английския отдел в университета Киото Сангьо и основава училище по английски език в Киото, където преподава английски език.

През 1985 г. се установява в Ню Йорк. Работи като арт директор и дизайнер на продукция за нискобюджетни филми на ужасите. През 1988 г. започва работа в „Telecom Staff“, японска продуцентска компания, координираща, продуцираща и режисираща документални програми за японска телевизия. Режисира епизоди на „Вижте света с влак“ и „Риболов с Джон“. Първият ѝ филм „Тяло на кореспонденцията“ (1994), е направен в сътрудничество с художничката Марина Зърков, и печели наградата „Нови визии“ на филмовия фестивал в Сан Франциско. Вторият ѝ филм, „Halving the Bones“ (1995), е автобиографичната история за пътуването на Озеки, докато пренася останките на баба си от Япония. Заради непоносимостта ѝ към „бизнес частта в киното“ започва да пише.

Дебютният ѝ роман „My Year of Meats“ (Моята година на месото) е издаден през 1998 г. Той е базиран на нейната работа в японската телевизия, и разказва историята на две жени, живеещи на противоположни страни на света, чийто живот е свързан от телевизионно шоу за готвене. Удостоен е с наградата „Kiriyama“ и наградата „Imus“.

Вторият ѝ роман „All Over Creation“ (Цялото създаване) от 2002 г. е тема за семейство, отглеждащо картофи в Айдахо, и екологична активистка група, която се противопоставя на употребата на ГМО. Удостоен е с наградата „WILLA“ за съвременна художествена литература за 2003 г. и наградата за американска книга за 2004 г. от фондация „Преди Колумб“.

Изучава дзен будизъм от 2001 г. и през 2010 г. е ръкоположена в Бруклинския дзен център за начинаещ будистки свещеник на сото дзен като продължава да учи под ръководството на будиста Зокетсу Норман Фишер. Редактор е на уебсайта „Everyday Zen“.

През 2013 г. е издаден романа ѝ „Създания от време“. Той разказва историята на мистериозен дневник, написан от 16-годишната ученичка Нао от Токио, живяла в САЩ, попаднал на остров край тихоокеанския бряг на Канада вследствие на земетресението и цунамито в Япония през 2011 г. Дневникът е открит от писателката Рут, която е обсебена от разкриването на съдбата на момичето, попадайки в дийствителни и въображаеми светове на задочната среща. Романът е отличен с наградата за литература на „Лос Анджелис Таймс“ за 2013 г. и е обявен за първи носител на литературната награда „Ясна поляна“ за 2015 г. за най-добър чуждестранен роман на 21 век. Получава и други национални и международни награди и е публикуван в над 30 държави.

Та е преподавател в катедрата по английски език и литература в колежа „Смит“ в Нортхамптън, където през 2006 г. получава почетното отличие „доктор хонорис кауза“.

Омъжена е за германо-канадския ладшафтен архитект и писател Оливър Келхамър.

Рут Озеки живее със семейството си в Ню Йорк и остров Кортес, Британска Колумбия, където живеят в къща, изградена предимно от кедър и ела.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи

Разкази[редактиране | редактиране на кода]

  • Where Ambition Goes to Die (2020)

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • The Face (2015) – автобиографичен

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ruth Ozeki в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​