Руфрий Криспин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Руфрий Криспин (Rufrius Crispinus: + 66 г. в Сардиния) е конник, преториански префект на Римската империя.

Вероятно е от египетски произход и отива в Рим. По времето на император Клавдий той става командир на преторианската гвардия (от 43 до 51 г.).

Криспин се жени около 44 г. за бъдещата императрица Попея Сабина и има с нея един син (* около 51 г.) със същото име. През 47 г. Валерия Месалина обвинява Децим Валерий Азиатик (консул 46 г.) в изневяра с Попея Сабина Старша, майката на съпругата му Попея. Император Клавдий изпраща Криспин в BaiaeБаколи) да залови Азиатик и го докара в Рим. Азиатик и Попея Сабина Старша са принудени да се самоубият. След четири години Руфрий Криспин е свален през 51 г. от поста преториански префект от Агрипина Млада и сменен със Секст Афраний Бур.

През 58 г. Попея Сабина се развежда от Криспин, за да се омъжи за бъдещия император Отон. През 59 г. Попея е любовница на Нерон и 62 г. се омъжва за него. През 65 г. по време на Пизонския заговор Криспин e затворен и изпратен в изгнание в Сардиния. Император Нерон заповядва през 66 г. неговата екзекуция, понеже го мрази, защото е бил съпруг на жена му Попея. Синът му Руфрий Криспин e удавен още като малко момче на 15 години по време на риболов от робите на Нерон по негова заповед.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Тацит, The Annals of Imperial Rome, Annalen 11, 1f., 11, 2., 12, 42
  • СветонийThe Twelve CaesarsNero & Otho; Nero 35, 1.