Света Троица (Русе)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Света Троица.

„Света Троица“
Map of Ruse.png
43.8476° с. ш. 25.9567° и. д.
„Света Троица“
Местоположение в Русе
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Русе
Вероизповедание Българска православна църква - Българска патриаршия
Епархия Русенска епархия
Тип на сградата трикорабна базилика
Време на изграждане 1632 г.
Съвременен статут действащ храм
„Света Троица“ в Общомедия

„Света Троица“ е християнски храм в българския град Русе.

История[редактиране | редактиране на кода]

Православната църква „Св. Троица“ в град Русе е построена през 1632 година.

В югозападния ъгъл на храма се намира помещение, наречено „катакомба“. Строителната ѝ история е доста неясна. Предполага се, че е катакомба от V век или средновековна църква, включена по-късно в днешната църква. По време на османското владичество, по-лесно било издавано разрешение за строеж на нов храм, когато преди това е имало друг, като се възстанови старият. Русенските християни, вероятно са използвали старата катакомба за да си построят църквата.

Архитектура и интериор[редактиране | редактиране на кода]

Днешният храм е трикорабна базилика с размери 15,60 / 31,20 м. Две редици по седем колони отделят корабите. Средният кораб е по-висок. Външността на храма е бедна и неизразителна. Вкопан е четири метра и половина под нивото на двора, поради изискванията на турската власт. Сегашният вид на храма е след Освобождението. Чрез дарения са построени два параклиса. Единият е посветен на св. Александър Невски и е осветен на 5 август 1884 г. Той не функционира от 1979 г. и през 1983 г. е преустроен и в него е поместена музейна експозиция за църковна утвар, икони и старопечатни книги. Вторият параклис е посветен на светите братя Кирил и Методий. Осветен е на 16 март 1886 г. от митрополит Григорий Доростолски и Червенски.

Дървените стълби от които се влизало в храма и били разделени с парапет били заменени с каменни. Над тях е изградено красиво кубе в руски стил. Вероятно по същото време е построена и камбанарията. Камъните за градежа ѝ са от укрепителните съоръжения около русчушката крепост, съборени по решение на Берлинския конгрес от юли 1878 г. В камбанарията има пет камбани. Много оригинален е иконостасът на храма. Все още не е изяснен неговият произход, изработен е през 1805 – 1807 г. Тогава са изографисани и иконите. През периода 1989 – 2000 г. е извършена пълна реставрация на иконостаса от Ирина и Вацлав Йосиф Копецки от София.

Стените на храма са изографисани през 1934 г. от проф. Стефан Иванов и Господин Желязков. През 1870 г. е създаден църковния хор по идея на учителя Тодор Хаджистанчев. Хорът е единствения в България след 1900 г. на ежегодна държавна субсидия.

Катедралният храм „Св. Троица“ е обявен за Паметник на културата от национално значение през 1983 г. Непрестанно се полагат грижи за съхранението и обновлението му, за да бъде запазен за идните поколения, като една от най-старите сгради в Русе.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

360° панорама на църквата

Източник[редактиране | редактиране на кода]

  • Мутафов, В. архим., Летопис на катедралния храм „Св. Троица“, гр. Русе, Русе 1999, 40 страници, тираж 3000 бр.
  • Информация