Свети Николай (Плевен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Николай.

Свети Николай
„Мирликийски Чудотворец“
Pleven TodorBozhinov (23).jpg
Вид на храма православна църква
Страна България България
Населено място Плевен
Вероизповедание Православие – БПЦ
Епархия Плевенска
Архиерейско наместничество Плевен
Тип на сградата трикорабна
Архитектурен стил базилика
Време на изграждане 18.10.1834 г.
Реликви трон и амвон от 1843 – 1845
Съвременен статут действащ храм
Съвременно състояние паметник на културата
Свети Николай в Общомедия

Свети Николай е средновековна българска православна църква в град Плевен – северозападна България .[1]

Църквата се намира в центъра на града в непосредствена близост до Драматичният театър „Иван Радоев“. [2]Тя е най-старата църква в град Плевен като сградата е вкопана в земята с около 2 м, а камбанарията ѝ се намира в отделна сграда която е построена през 1883 г. недалеч от централния вход на храма. Камбаната в нея е дар от финландски търговец.

История на храма[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Свети Николай“ и къщата-музей „Цар Освободител Александър II“ - 1918 г.

Сегашната сграда е от 1834 година. Освен това, църкватаСвети Николай Мирликийски Чудотворец“ е единствен паметник от Възраждането в град Плевен с национално значение. На мястото на днешния храм през 13 век бил построен малък параклис от дубровнишките търговци, които често посещавали Плевен. Към края на 14 век татари, еничари и кърджалии неколкократно го опожарявали и ограбвали. [3]

През 1699 година плевенчани с много усилия успели да получат султански ферман, с който им било разрешено храмът да бъде възстановен в стария му вид. Това става със средствата и труда на христолюбивите миряни. По-късно е построена и по-голяма църква – тази, която стои и до днес. Осветен на 18 октомври 1834 г. храмаСвети Николай“ се превърнал в център на борбата за църковна и национална независимост.

Тук е намирал убежище Софроний Врачански, гонен от турци и гърци. Според някои историци, тъкмо в тази църква през 1869 г. Васил Левски основава първия в страната революционен комитет за въстания срещу робството. Тук е отслужен и тържественият молебен на 11 декември 1877 г. – по случай победата над армията на Осман паша и освобождаването на Плевен, на който е присъствал и руският император Александър II Освободител.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Камбанарията на църквата Свети Николай в град Плевен

Освен с богата история, плевенският храмСвети Николай“ може да се гордее и със своята архитектура и вътрешната си уредба. Храмът е типична трикорабна базилика, характерна за нашето Възраждане. Храмът е уникален и с външните си икони – над входа на сградата от запад и встрани от купола на централния неф от юг. Изключително интересен факт е, че по стените, сводовете и арките на храма – за по-добра акустика – са вградени 462 броя специални глинени гърнета, подарени от плевенски грънчар.

Иконостас[редактиране | редактиране на кода]

В източната част на църквата е разположен иконостас от орехово дърво, изработен от майстор Петър и двама чираци от Тревненската резбарска школа. Иконостасът е завършен единадесет години след освещаването на храма. Уникалността му се състои в това, че релефните фигури са заменени със скулптурни изображения. Дърворезбата на иконостаса и особено ценните владишки трон и амвонът са изработени през периода 1843 – 1845 година.

Важно сведение за авторството на иконите и иконостаса получаваме от кондиката на храма, която се намира в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – София. Според записаното там, иконите в по-голямата си част са дело на брата най-прочутия майстор зограф от Възраждането Захари Зограф – Димитър Христов Зограф. Именно в плевенската църкваСвети Николай“ е експонирана една от най-богатите колекции с негови творби – тя включва 68 икони. Останалите икони в храма са рисувани от представители на самоковската школа. Така, макар стените на църквата да не са изографисани, тя е богато изпълнена с ценни икони.

Благотворителност[редактиране | редактиране на кода]

Гробът с паметник на дарителя Димитър Константинов в Плевен

Измежду множеството Плевенски дарители – енориаши за онова време като Екатерина Д. Константинова, Анастасия и Симеон Шопови, Цвета Димитрова, Кубрат Костов, Пъшо Бърдаров, Иван Железаров, Евдокия Топурова, Киро Станев и други, се откроява името на благодетеля Димитър Константинов (касапина), който възлага на църквата „Свети Николай“ в град Плевен изпълнението на поименен дарителски акт № 469 от 21.04.1914 година на обща стойност 3 милиона лева. Сума говореща сама по себе си за голямата му безкористна благотворителност, и богоугодно човеколюбие от негова страна.

Тогавашният църковен настоятел Георги Марков подробно е описал тези и други събития около църквата в книгата си „ Сто години Свети Николай “, разпечатена в хиляда и сто екземпляра, един от който все още се пази в архива на църквата на обществено достояние. В знак на всеобщо признание към дарителят и обществен благодетел Димитър Константинов, след неговата смърт е погребан в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“ в град Плевен. ЦъркватаСвети Николай“ в град Плевен е обявена за паметник на културата – място, където се срещат християнска духовност, исторически спомени и ценна иконография и архитектура.

Адрес[редактиране | редактиране на кода]

  • пл. Св. Николай, 5801 Плевен Телефон: 064 837 208

Храмът е отворен всеки ден от 07:30 ч. до 18:00 ч. като всеки ден се провеждат богослужения и обществени ритуали.

Използвани материали[редактиране | редактиране на кода]

  • „ Сто години Свети Николай “ – от Георги Марков. Плевен, Редакция „ Мотавчиев “, 1940. – в 58 страници с портрети и илюстрации.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((bg))  Най старата църква в Плевен. // Написано от „Посредник". Статия във в. „Посредник“, 04.12.2009, раздел: Общество – Религия. Посетен на 30.09.2016.
  2. ((bg))  Храм Свети Николай в Плевен. // Написано от ТИЦ Плевен. публикувано от bulgariainside.com, 26.04.2012, раздел: Забележителности – Християнски. Посетен на 30.09.2016.
  3. ((bg))  Храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в Плевен. // Написано от „Грабо Медия" АД гр. Пловдив. публикувано от opoznai.bg, , раздел: Църкви и храмове. Посетен на 30.09.2016.