Свети Павел (Мдина)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Павел.

Катедрала Св. Павел
The Metropolitan Cathedral of St. Paul´s
Карта Местоположение в Мдина
Вид на храмаКатолическа Катедрала
Страна Малта
Населено мястоМдина
Посветен наПавел
РелигияКатолицизъм
ЕпархияАрхиепископска епархия на Малта
Тип на сградатакръстокуполна базилика
Архитектурен стилБарок
Изграждане1697—1702 г.
СтатутМитрополийска Катедрала
Катедрала Св. Павел
The Metropolitan Cathedral of St. Paul´s
в Общомедия

Катедралата „Свети Павел“ е римокатолически храм в старата столица на Малта – Мдина. Построена е на мястото, където според преданието, римският губернатор и първи епископ на Малта – Публиус се е срещнал със св. Павел, който е пребивавал в града след корабокрушение край малтийските брегове.[1] Има статус на централна епископска катедрала за малтийската римокатолическа митрополия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първата катедрала на Малта първоначално е била посветена на Света Богородица. През мюсюлманския период по времето на фатимидите през Х век, храмът потъва в руини. Издигнат е наново от Норманите, които завладяват малтийския архипелаг през 1091 г. Те пре-посвещават катедралата на Св. Павел. През следващите столетия, храмът няколкократно е модифициран и разширяван.

Сградата, която виждаме днес е проектирана от архитектът Лоренцо Гафа. Построена е в периода 1697-1702 г. на мястото на разрушената от силното земетресение през 1693 г. норманска постройка.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Архитектът Лоренцо Гафа проектира сградата в Бароков стил. Разположена е в края на правоъгълен площад в сърцето на града. Главната фасада към площада е ясно разчленена на три части посредством Коринтски ордер от пиластри. Двете крайни части са допълнително подчертани чрез издигнатите над централния фронтон камбанарии. В планово отношение, катедралата е Латински кръст със засводен главен кораб (неф) и два странични кораба с два малки странични олтара. Катедралата има лек елегантен купол стъпил на осмоъгълна основа над висок барабан с големи прозоречни отвори. Куполът е оребрен външно с осем волути водещи към изящен оберлихт в най-високата част на сградата.

В интериора на храма основно впечатление прави характерният мозаечен под изпълнен с цветни каменни картини, гербове и символи. Голяма част от мебелировката, включително кръщелния купел и портала са резбовани от ирландско дърво.

В непосредствена близост до катедралата в отделна сграда е поместен катедралният музей. Тук може да бъде видяна значителна колекция от стари сребърни съдове и монети, религиозни одежди, както и гравюри на немския художник Албрехт Дюрер и други стари майстори.

Екстериорна галерия[редактиране | редактиране на кода]

Интериорна галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]