Секвоя (национален парк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Секвоя.

Секвоя
Sequoia National Park, California (2011).jpg
Информация
Местоположение Калифорния
Най-близък град Вайселия, Калифорния
Данни
Площ 1635 km2
Създаден 1 октомври 1890
Посетители 954 507
Уеб сайт www.nps.gov/seki/
Секвоя в Общомедия

Националният парк Секвоя (и националният парк Каньонът на царете) се намират в южната част на планината Сиера Невада, в щата Калифорния, САЩ. Националният парк Секвоя е обявен за национален парк заедно (на същата дата) с Йосемити. В парка се намира най-високият връх на територията на 48-те континентални щата – връх Уитни, висок 4421,1 m. В близост до този парк се намира националният парк Каньонът на царете (Kings Canyon National Park). Общата им площ е 3504 km² и двата парка се третират като един. През 1976 г. са включени в списъка на биосферните резервати на ЮНЕСКО.[1] Най-голямата забележителност в парка са гигантските секвои, включващи най-голямото по обем дърво на планетата, наречено Генерал Шърман.

История[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от парка

Първите заселници по тези места са индианците, преди около 6000 – 7000 години. През лятото те минават през билото на планината и проходите за да търгуват с племената на изток. Рисунки по камъните са запазени и до днес.

Първите европейски заселници са испанците, в края на 18-и и началото на 19 век. Повечето от тях са ловци, миньори или изследователи. Когато първите европейци се заселват в района, епидемия от едра шарка се разпространява бързо и се оказва смъртоносна за много коренни жители. За първи заселник от европейски произход се счита Хейл Тарп (Hale Tharp), бивш миньор, известен с това, че си построява къща, като издълбава вътрешността на едно паднало гигантско дърво. Той е и един от първите природозащитници.

През 1978 година, корпорацията „Уолт Дисни“ се опитва да закупи високопланински терен на територията на бивша мина, с цел построяване на ски писта и зимен курорт. С помощта на природозащитниците този терен бива присъединен към парка и по този начин спасен. Днес е любимо място на катерачи и алпинисти.

Туризъм и спелеология[редактиране | редактиране на кода]

Падналият на пътя дънер с направен отвор за колите

Малко известен факт е, че на територията на парка се намират 240 пещери, но е възможно да съществуват и други, още неоткрити. Няколкото новооткрити пещери са достъпни само за специалисти, които ги посещават рядко за да изучават геологията и биологията им. Единствената пещера, която е отворена за посетители е Кристалната пещера (Crystal Cave), втората по дължина (около 5.5 километра) и много добре запазена. 17 нови пещери са открити от 2003 до днес, като най-новата през септември 2006 и е наречена Малката мечка (Ursa Minor).

Една от атракциите за туристи е издълбаният в паднала секвоя тунел, през който могат да минават коли. Друга забележителност е Кресент Медоу, голяма ливада, наречена „перлата на Сиера Невада“. Националният парк Секвоя включва също така няколко планински пътеки от които се откриват прекрасни гледки, 14 къмпинга и един малък хотел. Входната такса за кола е $20, а за пешеходец $5.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Поради огромната разлика в морското ниво, климатът варира. Температурата достига 25 °C през лятото, но пада до -30 °C през зимата в най-високите планински части. Възможно е скоростта на ветровете по тези части да достигне 320 км/ч, а снежната покривка – дебелина три метра.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Gallery[редактиране | редактиране на кода]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNESCO – MAB Secretariat. World network of Biosphere reserves. Списък на биосферните резервати, издание 2009

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Панорамна снимка