Скалисти планини (национален парк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Скалисти планини
Rocky Mountain National Park
40.35° с. ш. -105.6833° и. д.
Местоположение в САЩ
МестоположениеЛаримър, Боулдър и Гранд, Колорадо
Най-близък градЕстъс Парк, Колорадо
Площ1075,53 km2
Създаден26 януари, 1915
Посетители2 743 676
УебсайтОфициална страница
Скалисти планини в Общомедия

Националният парк Скалисти планини (на английски: Rocky Mountain National Park) е национален парк на САЩ, който се намира в северната част на щата Колорадо, в района на Скалистите планини и покрива площ от около 1076 km2. В него се намира изключително разнообразие на животински и растителни видове, планински забележителности, гори, тундра, както и места за къмпинги и планински пътеки за катерене.

География[редактиране | редактиране на кода]

Паркът е естествено разделен на две – източна и западна част. Източната част е с по-сух климат, заледени върхове и циркуси. Западната е с влажен климат и изобилие на гори.

Паркът има планински пътеки с обща дължина 578 km, 150 езера и 720 km в ручеи и потоци. Също така в него се намират 60 върха с височина над 3700 m, най-високият от които е Лонгс Пик (4345 m)[1]

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Най-топлите месеци са юли и август, когато температурите достигат над 25 °C въпреки че не е необичайно да паднат под точката на замръзване през нощта. Гръмотевичните бури също не са рядкост. В средата на октомври започват обилни снеговалежи и траят до май. Снегът се топи в ниските части, но във високите се задържа цяла зима, което води до затваряне на някои пътища. Пролетта е влажна, с редуване на дъждове и снегове. В редки случаи снеговете може да продължат до юли месец. Западната част като правило получава много повече валежи от източната.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Лилии

Алпийските диви цветя преживяват тежкия климат и прибавят различни цветове към пейзажа от април до септември. Най-често срещаните дървета са боровете. При по-голяма височина дърветата изчезват и дават място на безкрайната тундра и тревни площи. Паркът е известен най-вече с по-големите видове животни като вапити и дългорогия овен, но тук могат да се видят и различни видове колибри, катерици и други. Ранобудните посетители на парка имат най-голям шанс да видят някои от видовете животни в парка.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]