Селевк II Калиник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Селевк II Калиник
Coin of Seleucus II Callinicus (cropped), Antioch mint.jpg
Роден
Починал
Семейство
Баща Антиох II Теос
Майка Лаодика I
Братя/сестри Антиох Хиеракс
Лаодика
Съпруга Лаодика II
Деца Селевк III Сотер
Антиох III
Антиохида II
Селевк II Калиник в Общомедия

Селевк II Калиник, („Красив победител“), гр. Σέλευκος Β' Καλλίνικος , е владетел от династията на Селевкидите, син на Антиох II Теос; управлява от 246 пр.н.е. до 225 пр.н.е..

Неговата майка Лаодика I, първата съпруга на Антиох II Теос организира заговор, отравя мъжа си, убива втората му жена Береника Млада и възкачва сина си Селевк II на трона на Селевкидското царство. Но тъй като Береника е сестра на египетския цар Птолемей III, той търси отмъщение и подема голяма военна кампания срещу Селевкидската династия (Трета сирийска война), незабавно след като разбира за убийството на сестра си. В продъжение на няколко години той завладява и опустошава Сирия и дори достига до Месопотамия.

Монета на Селевк II Калиник

Империята на Селевкидите се намира на ръба на разпада през управлението на Селевк II Калиник, който едва успява да се спаси с бягство в Мала Азия. В този период сатрапите на изток спират да се подчиняват на селевкидския цар, а обявилите независимост владетели на Партия и Бактрия завладяват някои райони. По-късно през царуването си той все пак успява да възвърне Северна Сирия, Вавилония и част от Иран.

Неуспешни са кампаниите му срещу брат му Антиох Хиеракс, узурпатор в Мала Азия, войната с Пергам, както и похода срещу партите на изток, в чиито плен вероятно попада за известно време.

Загива през 225 пр.н.е. след падане от кон. Женен е за братовчедката си Лаодика II от която има двама сина - Селевк III Сотер и Антиох III Велики, които са престолонаследници, и две дъщери - Антиохида II и друга с непознато име.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]