Селевк IV Филопатор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Селевк IV Филопатор
SeleucusIV.JPG
Роден
Починал
Семейство
Баща Антиох III
Майка Лаодика III
Съпруга Лаодика IV
Деца Деметрий I Сотер
Лаодика V
Селевк IV Филопатор в Общомедия
Монета с изображението на Селевк IV

Селевк IV Филопатор (на старогръцки: Σέλευκος Δ' Φιλοπάτωρ) е владетел на империята на Селевкидите (роден 217 пр.н.е.; управлява от 187 пр.н.е. до смъртта си през 175 пр.н.е.).

Син е на Антиох III Велики и братовчедка му Лаодика III. Селевк IV е женен за сестра си Лаодика IV. Той участва в т.нар. Римско-сирийска война (192 пр.н.е. - 188 пр.н.е.), водена от баща му в Елада и Мала Азия. В Битката при Магнезия командва левия фланг на селевкидската армия и търпи поражение.

По времето на управлението на Селевк IV Филопатор територията на Селевкидското царство включва Сирия (заедно с територията на Киликия и Палестина), Месопотамия, Вавилон и част от Ирана (територията на Мидия и Персия).

Управлението на Селевк IV е съпроводено с финансови трудности, предизвикани от амбициозната политика на Антиох III и тежките компенсации, изплащани от Сирия на Римската република след поражението в Сирийската война. Синът на Селевк IV Деметрий е изпратен в Рим за заложник, съгласно условията за запазване на мира. Селевк IV провежда слаба външна политика, опасявайки се от действия от страна на Рим[1]. Макар да сключва съюз с последния македонски цар Персей, Селевк IV не прави нищо за да го подпомогне в борбата му срещу Рим.

Селевк IV е убит от своя министър Хелиодор. Тъй като законният наследник бил в плен, на власт в държавата идва по-малкия брат на Селевк IV - Антиох IV Епифан, убивайки Хелиодор.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]