Серафим Алексиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Серафим Алексиев
български духовник
Роден
Починал
13 януари 1993 г. (80 г.)

Религияправославие
Учил вБогословски факултет на СУ
Философия
РегионЗападна философия

Серафим Алексиев е висш български православен духовник, архимандрит, и църковен писател.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1912 г. в Горно Броди, Сярско, със светското име Стоян Георгиев Алексиев. Учи в Софийската духовна семинария и в Старокатолическия богословски факултет в Берн, Швейцария. Преподава в продължение на десетилетия в Пловдивската и Софийската Духовна семинария, а от 1960 до 1969 г. - и в Духовната академия „Свети Климент Охридски“ в София, където е доцент в катедрата по догматическо богословие. През 1940 г. приема монашество, а три години по-късно е ръкоположен за йеромонах. През 1947 г. е въведен в архимандритски сан и поема ръководството на културно-просветния отдел при Светия Синод в София.

Поради несъгласие с календарната промяна и с членуването на Българската православна църква в Световния съвет на църквите (ССЦ), през 1969 г. архимандирт Серафим преустановява преподавателската си дейност и се оттегля в манастира „Покров на Пресвета Богородица“ в Княжево край София. В него той остава до края на живота си, като продължава пастирската си дейност и създава още много трудове.

На 26 януари 1993 година архимандрит Серафим умира в София.[1][2]

Автор на книги за православни светци.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Архимандрит Серафим (Алексиев) // Pravoslavieto.com. Посетен на 3 март 2013 г.
  2. Почина в Господа архимандрит Серафим // Българска православна църква - Българска патриаршия. Посетен на 3 март 2013 г.[неработеща препратка]