Сергей Сазонов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сергей Сазонов
руски дипломат и политик
Роден: 10 август 1860 г.[1]
Починал: 1 декември 1927 г.[2] (67 г.)
Сергей Сазонов

Серге́ѝ Дми́триевич Сазо́нов е руски държавен деец, министър на външните работи на Руската империя (1910 – 1916).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сергей Сазонов е дворянин, земевладелец в Рязанска област. Завършва Александровския лицей, оженва се за Анна Борисовна Нейдгард, сестра на съпругата на Пьотър Столипин.

1883 - постъпва на служба в Министерството на външните работи, от 1890 е втори секретар на посолството в Лондон, от 1894 е секретар на мисията във Ватикана, от 1904 е съветник в посолството в Лондон, а от март 1906 е министър-резидент при Римския Папа.

1907 - назначен за посланик в САЩ.

26 май 1909 - след т.нар. „скандал в Бухлау“ е назначен за заместник-министър на външните работи на мястото на Николай Чариков за засилване на външен контрол върху дейността на министър Александър Изволски.

8 ноември 1910 – министър на външните работи. Заема поста на министър на външните работи със съдействието на Пьотър Столипин. В съветът на министрите е част от либерално крило. Същата година, получени в офиса на камерхер на Двора на Негово Имперско Величество.

На 1 януари 1913 г. е назначен за, назначен за член на Държавния съвет. През лятото на 1913 г.има големи заслуги за поражението на България в Междусъюзническата война и територилното ѝ урязване за сметка на Сърбия, Гърция, Румъния и Турция.На 1 август 1914 приема от немски посланик нотата за обявяване на Първата световна война.

1917 – на 12 януари е назначен за посланик във Великобритания, но във връзка с Февруарската революция не успява да заеме длъжността.

След Октомврийската революция е активен член на Бялата гвардия. През 1918 е член на Специалния съвет при главнокомандващия на Въоръжените сили на Южна Русия Антон Деникин, през 1919 - министър на външните работи на правителството на Александър Колчак, представител на „белите“ на Парижката мирна конференция, след което емигрира.

Мнения на съвременниците му[редактиране | редактиране на кода]

  • Заемането на длъжността министър на външните работи той дължи преди всичко на родствените си връзки и единомислието по отношение на източната политика с Изволски и великия херцог Николай Николаевич. [3]
  1. Колективен нормативен архив, Посетен на 16 октомври 2015 г., GND идентификатор: 118794612.
  2. www.retronews.fr, Дата: 26 декември 1927 г..
  3. Сухомлинов В. А. Мн.: Харвест, 2005. – с. 301.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сазонов, Сергей Дмитриевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.