Силвия Кацарова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Силвия Кацарова
Родена
Силвер Нури
26 април 1954 г. (1954-04-26) (63 г.)
Стил поп, поп-рок, ню уейв
Активни години 1975 -
Свързани изпълнители LZ, Васил Найденов

Силвия Кацарова е популярна българска поп-певица, вокалистка на LZ.

Животопис[редактиране | редактиране на кода]

Силвия Кацарова (с рождено име Силвер Нури) е българска певица от турски произход.[1][2][3][4][5] Има разтрогнат брак с музиканта Милчо Кацаров, с когото имат едно дете - Теди Кацарова, която също е певица.

Със своя талант, специфичен тембър и маниер на изпълнение, повлиян от ритъм енд блус и соул, тя има определяща роля за успеха на LZ. Песни като „Бяла въздишка", „Големият кораб минава", „Топъл дъжд" се превръщат в шлагери през 80-те, както и хита ѝ с Васил Найденов „Огън от любов". Прекарала детството си в Добрич, тя се премества с родителите си в Хасково през 1969 г., където завършва икономическия техникум. С помощта на преподавателите Лили Ненкова и Ирина Чмихова успява да се подготви за кандидат-студентските изпити в Естрадния отдел на Музикалната академия, която завършва в класа на Евгений Комаров. В началото на кариерата си добива опит в различни жанрове - от циганско-руските романси до джаз-рок с квинтета на пианиста Марио Станчев.

LZ[редактиране | редактиране на кода]

Установява се в група „LZ", която сформира заедно с бъдещия си съпруг Милчо Кацаров. Повече от три десетилетия хиляди български меломани си припяват хитовете на „ LZ". Песни като „Големият кораб минава", „Топъл дъжд", „Обещай ми любов" са само част от бисерите, изпълнени с брилянтния глас на Силвия Кацарова. През 70-те и 80-те участва в издаването на петте албума на групата и осъществява редица ангажименти в увеселителни заведения на Скандинавието. В края на 80-те голяма популярност придобиват дуетите ѝ с Васил Найденов „Огън от любов" и „Всичко е любов", а в началото на 90-те е - и „Моля се". „Топъл дъжд" е обявена за „Мелодия на годината" в едноименния телевизионен конкурс през 1987 г. В албума на групата от 1988 г. има песни, написани от композитори като Тончо Русев, Зорница Попова и др. През 1994 г. заедно със съпруга си Милчо Кацаров основава собствено звукозаписно студио - „Силвия мюзик". По нейните стъпки върви и дъщеря ѝ Теди Кацарова.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България