Силвия Кацарова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Силвия Кацарова
Родена
Силвер Нури
26 април 1954 г. (1954-04-26) (61 г.)
Стил Естрада, поп рок, ню уейв
Активни години 1975 -
Свързани изпълнители LZ

Силвия Кацарова е популярна българска естрадна певица, вокалистка на LZ.

Животопис[редактиране | редактиране на кода]

Силвия Кацарова е от турски произход, по време на Възродителния процес сменя турското си име Силвер Нури.[1][2][3][4][5] Била е омъжена за Милчо Кацаров с когото имат едно дете Теди Кацарова.

Със своя талант, специфичен тембър и маниер на изпълнение, повлиян от ритъм енд блус и соул, тя има определяща роля за успеха на LZ. Песни като "Бяла въздишка", "Големият кораб минава", "Топъл дъжд" се превръщат в шлагери през 80-те. Прекарала детството си в Добрич, тя се премества с родителите си в Хасково през 1969, където завършва икономическия техникум. С помощта на преподавателите Лили Ненкова и Ирина Чмихова успява да се подготви за кандидат-студентските изпити в Естрадния отдел на Музикална академия, която завършва в класа на Евгений Комаров. В началото на кариерата си добива опит в различни жанрове - от циганско-руските романси до джаз-рок с квинтета на пианиста Марио Станчев.

LZ[редактиране | редактиране на кода]

Установява се в група LZ, която сформира заедно с бъдещия си съпруг Милчо Кацаров. Повече от три десетилетия хиляди български меломани си припяват хитовете на LZ. "Големият кораб минава", "Топъл дъжд", "Бяла въздишка", "Обещай ми любов" и "Огън от любов" са само част от бисерите, изпълнени с брилянтния глас на Силвия Кацарова. През 70-те и 80-те участва в издаването на 5-те албума на групата и осъществява редица ангажименти в увеселителните заведения на Скандинавия. В края на 80-те голяма популярност придобиват дуетите ѝ с Васил Найденов "Огън от любов" и "Всичко е любов", а в началото на 90-те е и "Моля се". "Топъл дъжд" е обявена за Мелодия на годината в едноименния тв конкурс през 1987. В алубума им през 1988 година се съхраняват песни писани от композитори като Тончо Русев, Зорница Попова и др. През 1994 заедно със съпруга си основава собствено звукозаписно студио "Силвия мюзик". По нейните стъпки тръгна и дъщеря ѝ Теди Кацарова.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Българска музика/Биография
  2. 10 известни деца на известни родители в България
  3. 24 часа/Милионер влюбен в Силвия Кацарова, сватбата след 8 дни
  4. Блиц шоу/16.08.2013/Силвия Кацарова: Вече живея ден за ден, утре може и да умра!
  5. Новинар/30 юли 2015/Силвия Кацарова: Не правя скандали, за да съм номер 1

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]