Симонид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Симонид
Σιμωνίδης
древногръцки поет
Поет на театрална сцена. Детайл от римска мозайка от Помпей
Поет на театрална сцена. Детайл от римска мозайка от Помпей

Роден
556 г. пр.н.е.
Починал
468 г. пр.н.е. (88 г.)
Литература
ПериодVII-VI в. пр. Хр.
Жанровеепиникий, химни, дитирамби, пеани, елегии
Симонид в Общомедия

Симонид от Кеос (на гръцки: Σιμωνίδης, Σιμωνίδης ο Κείος) е древногръцки поет, хоров лирик, създател на жанра епиникий. Един от Деветимата лирици, подбрани от александрийските граматици според приноса им в началото на елинистичната епоха (4 в пр Хр). Той е чичо и учител на поета Бакхилид, приятел е на Парменид, Хераклит, Теспид, Темистокъл, Хекатей от Милет и др.

Според преданията голям скъперник, Симонид е първият старогръцки поет, който пише за пари. Живее в Атина в двора на Хипарх, син на тирана Пизистрат, а след смъртта му заминава за Тесалия. През 490 г. пр. н. е се завръща в Атина, а около 476 г. пр.н.е. отива в Сицилия, в двора на тирана Хиерон, където се запознава с Пиндар. Симонид умира в Сицилия, гробът му е в гр. Акрагант.

Симонид е автор главно на творби на възхвала – химни, дитирамби, пеани, елегии и др. Докато живее при Хипарх, спечелва няколко от 56-те си победи с дитирамбите си; творчеството му в Тесалия е посветено главно на възхвала на тогавашните тесалийски владетели — Скопадите. Най-голяма слава печели обаче с епиграмите си. При завръщането си в Атина, той побеждава още младия Есхил в поетическо състезание за епиграма в чест на загиналите воини в битката при Маратон. Прочути са и епиграмите му в памет на героите от Термопилите, Саламин, на Милтиад, Леонид, поета Анакреонт и др.

Днес са запазени около 100 негови стиха.

Плутарх приписва на Симонид прочутото и многократно коментирано твърдение, че поезията е говореща живопис, а живописта — няма поезия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]