Сиско Систъмс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сиско Системс [1]
Cisco Systems, Inc
Лого на Сиско Системс [1]Cisco Systems, Inc
Тип на
компанията
Публично търгувана
Търгувана като НАСДАК: CSCO,
ХФБ: 4333,
Дау Джоунс компонент,
S&P 500 компонент
Индустрия Мрежово оборудване
Основана Сан Хосе, Калифорния (1984)
Основател Лен Босак, Санди Лернер, Ричард Трояно
Седалище Сан Хосе, Калифорния,
Flag of the United States.svg САЩ
Положение и регион в целия свят
Ключови личности Джон Чеймбърс (Председател и Главен изпълнителен директор)
Служители 70 714 (октомври 2010)
Продукти

Мрежови устройства
Управление на мрежи
Интерфейс и модули
Оптични мрежи
Cisco IOS и NX-OS софтуер
Мрежа за съхранение на данни
Безжични мрежи, Телепрезентации, VOIP, Сигурност

Датацентрове
Годишен оборот Повишение 43,21 млрд. долара (2011)
Нетни годишни приходи Понижение 7,67 млрд. долара (2011)
Годишна печалба Понижение 6,49 млрд. долара (2011)
Общо активи Повишение 87,09 млрд. долара (2011)
Дъщерни компании WebEx и др.
Уебсайт www.cisco.com
Сиско Системс [1]
Cisco Systems, Inc в Общомедия

„Сиско Системс“ (Cisco Systems, Inc.), по-често съкратено като „Сиско“[1][2], е американска транснационална компания, с централен офис в Сан Хосе, Калифорния.

Проектира и продава електроника за потребители, мрежови, комуникационни и гласови технологии и услуги. Тя е измежду най-успешните компании за информационни технологии в епохата на Интернет. Компанията е сред най-големите производители на телекомуникационни съоръжения в световен мащаб, като голяма част от маршрутизиращото оборудване, което се използва в Интернет, днес се произвежда от Cisco.

Основана е през 1984 г. в Сан Франциско, Калифорния (от където произлиза името, както и логото на компанията, изобразяващо известния мост Голдън гейт). Cisco има повече от 65 000 служители и годишен оборот 40 млрд. долара за 2010 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сграда на „Сиско Системс“ в района в Сан Хосе

През 1984 съпрузите Лен Босак и Санди Лернър, които работят към Стантфортдския университет, заедно с Ричърд Трояно, който се присъединява към тях малко по-късно, основават Cisco Systems. Името "Сиско" произлиза от името на града Сан Франциско. За първия продукт на Cisco, Босак адаптирал мулти-протоколен рутерен софтуер, написан от самият него години преди Уилям Йегър, друг служител на Стандфортдския унивеститет, по-късно присъединил се към Sun Microsystems. Първият главен изпълнителен директор на Cisco е Бил Грейвс, (от 1987 до 1988). През 1988 Джон Моргридж е посочен за главен изпълнителен директор и продължил като такъв до 1995, след което е сменен от Джон Чамбърс. Cisco не е единствената компания която произвежда и продава рутери, но е първата която успешно продава рутери поддържащи многопротоколни мрежи. Когато Интернет протокола (IP) става широко разпространен, важността на многопротоколното маршрутизиране намаля. В днешно време най-големите рутери нн Cisco се използват за доставка на IP пакети.

На 16 февруари 1990 г. Сisco става публична (с пазарна капитализация от 224 млн. долара) и е качена на фондовата борса Nasdaq. На 28 август 1990 Лернър е уволнена. Семейната двойка се оттегля от Cisco със 170 млн. долара, 70% от които са дадени за различни дарения.

Продукти и услуги[редактиране | редактиране на кода]

Обучение и сертификати[редактиране | редактиране на кода]

Сиско предлагат пет нива на ИТ сертифициране: начално (Entry), младши специалист (Associate), професионален специалист (Professional), експерт (Expert) и архитект (Architect) в общо осем направления. Сертификационните програми могат да се видят на сайта на Cisco.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Сиско България
  2. Маршрутизация и комутация, сайт на Cisco за България
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cisco Systems“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бизнес данни